System message
We know where we are going!

We know where we are going!

We have clear goals and a conscious vision for the future, and we hope that together we can mobilise forces that we could not do separately.

nyugdij-is-lehet-az-ado-visszateritesbol-azenpenzem-hu-cikk

2022.02.17

Nyugdíj is lehet az adó-visszatérítésből - azenpenzem.hu cikk

A lakosság kétharmada szerint az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetésre, de mindössze 20 százalék takarít meg a nyugdíjas évekre. A pandémia miatt kissé javult az öngondoskodási hajlandóság, az adó-visszatérítések egy része pedig tovább javíthat a helyzeten. Sokan ugyanis félretesznek belőle, így nyugdíj-kiegészítés is lehet a jövőben  Tartani lehetett attól, hogy a lakosság egyébként sem túl magas öngondoskodási hajlandóságát 2021-ben visszaveti a bejelentett szja-visszatérítés, hiszen a szokásos év végi megtakarítási hajrát a gyerekesek többségének nem volt érdemes kihasználnia. (A visszakapott adóból már nem lehet adójóváírást érvényesíteni.)  Ez azonban nem így történt – derült ki az OTP Bank, a Groupama Biztosító és az OTP Nyugdíjpénztár szakértőinek közös háttérbeszélgetésén

Mint Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta, tavaly több mint 16 ezer új tag csatlakozott, a 249 ezer pénztártag pedig több mint 28 milliárd forintnyi befizetéssel növelte nyugdíjcélú megtakarításait, amivel év végére sikerült elérni a 353 milliárd forintos vagyont. A vártnál kedvezőbben alakultak az eseti befizetések is, a 2020-as 5,7 milliárd forintról 2021-ben 6,6 milliárd forintra nőttek.

Az Azénpénzem.hu kérdésére, hogy az adó-visszatérítés miért okozta a befizetés csökkenését, Nagy Csaba elmondta: a pénztártagok jelentős része már közel áll a nyugdíjkorhatárhoz, így ők már nem részesülhettek a gyerekesek adó-visszatérítésében (erről részletesen itt írtunk). Számukra tehát ez nem volt visszatartó erő.

A járvány tudatosabbá tett minket

Az OTP Bank 2011-ben elindított Öngondoskodási indexe gyakorlatilag indulása óta stagnál.  A koronavírus és az azt követő gazdasági bizonytalanság ugyan tudatosabbá tette a lakosságot, azonban a nyugdíjparadoxont továbbra sem sikerült feloldani.  A megkérdezettek 63 százaléka véli úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég az időskori megélhetéshez, mégis mindössze 22 százalék körül alakul azok aránya, akik félre is tesznek a nyugdíjas évekre. A nyugdíjparadoxon tehát - a korábbi évekhez hasonlóan - most is fennáll – mondta Nyitrai Győző, OTP Bank mindennapi pénzügyek területének igazgatója.

Ugyanakkor, akik már félretesznek a nyugdíjas évekre, azok minden nyugdíj-megtakarítási formában növelték a befizetésüket. Nemcsak a nyugdíjpénztári befizetések nőttek, hanem a Nyugdíj-előtakarékossági számlákra (NYESZ) is 20 százalékkal több pénz érkezett 2021-ben, mint egy évvel korábban. Míg a nyugdíjpénztári tagok száma 1 millió fölött van, addig NYESZ száma mindössze 100 ezer körül alakul, ebből 32-33 ezret az OTP Banknál vezetnek. Az ebben a nyugdíj-megtakarítási termékben félretett összesen 460 milliárd forintból pedig mintegy 200-230 milliárd forint a legnagyobb hazai banknál vezetett számlákon van – mondta Nyitra Győző portálunk kérdésére.

A biztosítás is jobban fogyott

Jellemzően az életbiztosítás volt az egyik legnépszerűbb termék azok körében, akik plusz megtakarítást tudtak felhalmozni ebben a kritikus időszakban– mondta Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási főosztályvezetője. Jelentősen nőtt a hitelfedezeti biztosítások száma is. Nem maradt el az év végi befizetési hajrá itt sem. Az év utolsó időszakában volt a legnagyobb a befizetés – mondta kérdésünkre Budai.

A nyugdíjbiztosítások száma és a befizetések is nőttek tavaly, igaz, a növekedés üteme lassult – mondta Gönczi Erika, a Groupama bankbiztosítási főosztályvezetője. A Groupama szakértői arra számítanak, hogy a járvány lecsengésével a nyugdíjbiztosítási piac növekedése ismét lendületet kap, visszatér a 2019 előtti 20 százalékot meghaladó éves növekedési ütem.

Az adó-visszatérítés megtakarításba is megy

Az eseményen résztvevő szakértők a napokban beérkezett adó-visszatérítések, a rendvédelmi dolgozók 6 havi juttatása, a fiatalok adókedvezménye miatt az utóbbi évek legizgalmasabb időszakára számítanak a lakossági megtakarítási piacon. Azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy az idei év első három hónapjában akár 10 százalékkal is több befizetés érkezhet a nyugdíj-megtakarításokba, mint 2021 azonos időszakában.

Ezt a várakozást a Groupama Biztosító szakértője is megerősítette: az OTP Bankkal közösen az év elején készített, országos reprezentatív felmérés válaszaiból az is kiderült, hogy a lakosság a mintegy 600 milliárdnyi visszatérített személyi jövedelemadónak 51 százalékát, azaz körülbelül 300 milliárd forintot a pénzügyi tartalékok feltöltésére szeretne fordítani. Ennek a felét készpénzben és folyószámlán teszik félre, a többiből állampapírt vesznek, valamint egyéb, így nyugdíjcélú megtakarításba is áramlik.

Forrás