Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

nem-csak-az-aegon-vonul-ki-pezseg-a-regios-biztositoi-piac-portfolio-cikk

2022.02.15

Nem csak az Aegon vonul ki, pezseg a régiós biztosítói piac - Portfolio cikk

A járvány ellenére csaknem rekord aktivitást mutatott a régiós biztosítói M&A-piac 2020-ban, az euróban számított díjbevétel-visszaesést pedig 2021-ben már visszapattanás követte a szektorban. Összességében a régiós biztosítási piac kevésbé szenvedte meg a koronavírus-járványt, mint maga a gazdaság. Megjelent a Deloitte éves Biztosítói M&A piaci jövőképe, amelyet Vajda Zsolt, a Deloitte regionális pénzügyi tanácsadási üzletág igazgatója és kollégái mutattak be a társaság mai online sajtóeseményén. Az EY globális biztosítói tanulmányát alábbi cikkünkben mutattuk be:

Mint a Deloitte eseményén elmondták, gazdasági visszaesés és a régiós devizák leértékelődése jellemezte a 2020-as évet, ami rányomta a bélyegét a biztosítási piac teljesítményére és euróban számított díjbevételére.

A RÉGIÓS ÉLETBIZTOSÍTÁSI BIZTOSÍTÁSI PIAC DÍJBEVÉTELE 6,5%-KAL, A NEM-ÉLET ÜZLETÁGÉ 2,8%-KAL CSÖKKENT 2020-BAN EURÓBAN, A HELYI DEVIZÁKBAN MÉRVE AZONBAN SOK HELYEN STAGNÁLÁS VAGY ENYHE NÖVEKEDÉS LÁTSZÓDOTT.

Jelentős a hatása a lengyel piacon az unit-linked termékek iránti kereslet visszaesésének, amit a kisebb szegmensek növekedése nem tudott kompenzálni.

A korábbi növekedést követően a kárkifizetések is csökkentek a biztosítóknál, mégpedig nagyobb mértékben, mint a díjak, így a kárhányadok is jócskán javultak, így a biztosítók profitabilitása is növekedett. A GDP visszaesése miatt a biztosítási penetráció is nőtt a legtöbb országban. A régió átlaga 2,4%, az EU-é 7,9%, a régióból felfelé Csehország és különösen Szlovénia lóg ki.

Szlovákiát leszámítva 2021-ben már mindenhol látható felpattanás, és a járvány előtt stagnáló életbiztosítási piac is megindult felfelé az a kockázati védelem felértékelődése miatt, illetve az egészségbiztosítások is nyertesei lehetnek a járványnak – állapították meg a szakértők.

2021-ben a kárkifizetések is emelkedtek már, de nem olyan mértékben, mint a díjbevételek, így a kárhányadok is jellemzően elmaradnak még a pandémia előtti szinttől.

2020-ban a régiós életbiztosítási piacon a lengyel PZU, az osztrák VIG és a holland NN, a nem-életbiztosításoknál az osztrák VIG, a lengyel PZU és az olasz Generali volt a legnagyobb szereplő. Az Aviva azóta kivonult Lengyelországból, míg például az NN átrendezte piacait: Bulgáriából kivonult, Lengyelországban viszont erősített.

A PANDÉMIA ELLENÉRE 2020 ERŐS VOLT A BIZTOSÍTÓI TRANZAKCIÓK SZEMPONTJÁBÓL, EGY TRANZAKCIÓ HÍJÁN ELÉRTE A BIZTOSÍTÓI M&A-PIAC A 2018-AS AKTIVITÁST. HAT TRANZAKCIÓ VAN FOLYAMATBAN JELENLEG FOLYAMATBAN,

például a lengyel MetLife eladása, az Ergo romániai eladása és a régiós Aegon biztosítók Lengyelországot, Magyarországot és Romániát érintő értékesítése.

Vevői oldalon a VIG és a Generali mostanában a legaktívabb, az eladói oldalon például a Münich Re (illetve ennek része, az Ergo), az Aviva, a MetLife és az Axa optimalizál (utóbbi lényegében elhagyta a régiót). Az elmúlt években Magyarországon is számos kivonulás történt.

Míg a tőzsdéken 8-13-as P/E ráta mellett adják-veszik a biztosítókat, az M&A-tranzakciókban ennél jóval magasabb (az Aegonnal pl. 15-16-os) is előfordul, ami a jövőbeni költségszinergiák beárazását is mutatja – válaszolták a Portfolio kérdésére.

A kihívások között említették, hogy a biztosítókra vonatkozó IFRS 17 bevezetése 2023. január 1-jén esedékes, de azt követően is erőforrásokat fog igénybe venni a biztosítóknál szakmai és technológiai oldalon egyaránt. További szabályozói feladat az ESG szabályozási csomag, ami szintén jelentős erőforrásokat fog igényelni a biztosítóktól.

Az infláció a működési költségeken és kárkifizetéseken, az emelkedő hozamkörnyezet a befektetési termékeknél az ügyfelek hozamelvárásain keresztül, illetve a biztosítók saját befektetési hozamain keresztül hathat a biztosítókra. A digitalizáció területén még sok a teendő, és a munkaerőpiaci feszültségek is érintik a biztosítókat – összegezték a fő kihívásokat.

Az Aegonban és az Union Biztosítóban, mint az osztrák Vienna Insurance Group két érdekeltségében való bejelentett 45%-os állami szerepvállalást nem kommentálták részletesen a Deloitte szakértői, az állami szerepvállalás hatásai a konkrét feltételek fényében még sokfélék lehetnek

A 45%-OS KISEBBSÉGI TULAJDONSZERZÉS MINDENESETRE INKÁBB PÉNZÜGYI, MINT SZAKMAI BEFEKTETŐI SZEREPVÁLLALÁST SEJTET.


Forrás