Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

munkaltato-altal-kotott-biztositasok-adozasa-2020-ban

2020.02.03

Munkáltató által kötött biztosítások adózása 2020-ban

Idén január 1-jétől ugyan nem változott a munkáltató által a munkavállalók javára kötött biztosítások adókötelezettsége, a téma mégis aktuális, mivel a 2019-ben még hatályos átmeneti rendelkezés ideje lejárt.

Az átmeneti rendelkezés csupán egy biztosítási évre szólt, azaz a 2019-ben kezdődő új biztosítási évre vonatkozóan kötött szerződésekre már az új rendelkezések érvényesek. Ennek következtében adókötelessé váltak az úgynevezett adómentes kockázati biztosítások, és az egyénre kötött biztosítások is munkaviszonyos jövedelemként adóznak.  

Fő szabályként a munkáltató által fizetett biztosítás díja jogviszonyra tekintettel megszerzett jövedelemnek tekintendő, függetlenül attól, hogy a szerződésben megnevezett biztosított a  munkavállaló és/vagy a hozzátartozója. Az adókötelezettséget már az sem befolyásolja, hogy a biztosítási szerződés kizárólag kockázati vagy vegyes biztosítás, és részben befektetésre irányul. Sőt a 2019-ben kötött csoportos biztosítás is egyes meghatározott juttatásnak minősült, feltéve, hogy a magánszemélyre jutó díj arányosítással nem volt megállapítható. 

A gondoskodó munkáltatók igyekeznek olyan biztosításokat kötni, amelyek lehetőséget nyújtanak a dolgozóknak privát egészségügyi szolgáltatások elérésére. Ugyanakkor szempont, hogy a biztosítási díjak fizetése ne eredményezzen túlzott adminisztrációt, azaz a biztosítási díj összegét ne kelljen feltétlenül munkaviszonyból származó jövedelemként számfejteni.

Az újonnan kötött biztosítások minősülhetnek egyes meghatározott juttatásnak feltéve, hogy a biztosítási szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, a kifizető – jóhiszemű eljárása ellenére – nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet. Ilyen biztosítási szerződések esetén a kifizetőnek 1,18-as adóalapra számítva 15 százalék szja-t és 17,5 százalék szochót kell fizetnie.

Az újonnan kötött biztosításoknál azonban kiemelt figyelmet kell szentelni a biztosítási szerződésekben foglalt részletszabályoknak. Ugyanis, ha a korábbi években kötött biztosításoknál a biztosítási díj egyéni összege megállapítható volt, és az új biztosítási évre vonatkozó szerződés tartalma alig változott, akkor felmerül a kérdés, mivel indokolható az egyes meghatározott juttatásként történő adóztatás.

 

Forrás