Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

oriasit-bukott-a-cig-pannonia-egy-csalas-miatt-tobb-szaz-millios-veszteseggel-zarta-az-evet

2020.03.27

Óriásit bukott a CIG Pannónia egy csalás miatt, több száz milliós veszteséggel zárta az évet

Összesen 641 millió forint veszteséggel zárta a CIG Pannónia Csoport az előző évet, a bukás nagy része egy csalásnak tudható be.

 

A CIG Pannónia Csoport 2019-ben adózás után 641 millió forint veszteséget könyvelt el, teljes átfogó jövedelme 326 millió forint veszteség volt - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. most közzétett jelentéséből.

Az adózott eredmény 2,435 milliárd forinttal kisebb az előző évinél. Ennek a jelentés szerint két jelentős oka van: a nem-élet szegmensben a hivatalos megfogalmazás szerint "az olasz határon átnyúló kezesi biztosítási terméknél bekövetkezett jelentős káresemények és kapcsolódó visszaélések" (teljes eredményhatásuk 2,39 milliárd forint), valamint a Konzum/Opus részvényátalakításon realizált 1,056 milliárd forint árfolyamveszteség.

A bonyolult leírás mögött a gyakorlatban az áll: az MNB tavaly ősszel felfüggesztette a CIG Pannónia biztosítójának olaszországi kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az akkor Mészáros Lőrinchez köthető biztosítónak csalók okoztak milliárdos kárt. A biztosító több mint 300 millió euró erejéig rendelkezett viszontbiztosítási szerződéssel az Africa Re nevű céggel, de erről kiderült: hamisítvány. A menedzsment most a károk helyreállításásra összpontosít, ennek érdekében a magyar kezesi területen a további értékesítés leállítását rendelte el az igazgatóság.   

A biztosítási díjbevétel 9 százalékkal nőtt, az élet üzletágban az új szerzés 4,286 milliárd forint, 33 százalékkal magasabb, mint a megelőző pénzügyi évben. A cégcsoport ügyfeleinek vagyonkezelője, az MKB-Pannónia Alapkezelő eredménye 442 millió forinttal javította a CIG Pannónia eredményét. A társaság sajtóközleményében hangsúlyozta: a CIG Pannónia életbiztosítási üzletága pénzügyileg stabil, fundamentumai biztosak.

A koronavírus terjedése a jelentés szerint növeli a csoport működési és biztosítási kockázatait, várható pénzügyi hatásait még nehéz számszerűsíteni.

A nem élet üzletágra a jelenlegi várakozások szerint nem lesz jelentős hatással, ugyanakkor az olaszországi jogviták, a regressz ügyek elhúzódása valószínűsíthető. A koronavírus megfékezésének elhúzódása esetén a csoport haláleseti és egészségbiztosításokkal kapcsolatos kárkifizetései megnövekedhetnek, a személyes jelenlétet igénylő értékesítés, illetve a díjbevételek visszaeshetnek - írják a jelentésben.

 

Forrás