Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

milliardos-vesztesegek-es-trukkozes-az-alapokkal-erdekes-jelenseg-a-magyar-biztositoknal

2020.04.20

Milliárdos veszteségek és trükközés az alapokkal? Érdekes jelenség a magyar biztosítóknál

Bár az idei év eseményei a biztosítói eszközalapokat és a befektetési alapokat egyaránt megviselték, néhány szereplő kifejezetten gyengén teljesített a tőzsdei összeomlás viharában. A MoneyMoon legfrissebb adataiból kiderül, hogy akadtak olyan biztosítói eszközalapok, melyek a bikapiacon is gyengélkedtek, de a mostani összeomlásban még inkább leértékelődtek. Néhány portfólió az aktív kezelés ellenére konstans alulteljesítő, sőt, egyes eszközalapoknál az aktív elnevezés és a többletdíjak levonása ellenére semmilyen aktív vagyonkezelés nem történik. 

 A MoneyMoon arra is rávilágít, hogy egyes esetekben a rosszul működő stop-loss / start-buy mechanizmusok tízmilliárdos veszteségeket okoznak a unit-linked biztosításokba fektető ügyfeleknek.

A hektikus pénz- és tőkepiaci környezet tükrében a hazai biztosítói eszközalapok 2020-as, első 3 havi teljesítményeit vizsgálta meg a MoneyMoon a biztosítók nyilvános napi eszközalap-adataiból. Az előző részben rámutattak, hogy míg 2019-ben a hazai biztosítói eszközalapok látványosan felülteljesítették a MÁP+-t, 2020-ban ez már sajnos nem volt igaz a zuhanó piacok miatt. Ebben a részben befektetési politika szerinti bontásban vizsgálták meg a biztosítói eszközalapok 2020-as, első 3 havi szereplését.

A hazai biztosítói eszközalapok 2020-as, első 3 havi teljesítményeit érdemes először biztosítókra lebontva áttekinteni. Az alábbi hat ábrán hat Magyarországon működő biztosító forintos, az MNB etikus-szabályozása előtti és utáni eszközalapját ábrázoltuk hozam és szórás szempontjából. Szépen látszik a grafikonokon, hogy a magas kockázat a heves piaci korrekcióban magas negatív hozammal párosul és egyes piaci szereplők közt is markánsak a különbségek.

BIZT_ESZKOZALAPs (1)

Az ábra kattintással nagyítható.

Miután egy gyors áttekintést tettünk biztosítói bontásban, nézzük meg az egyes hazai biztosítói eszközalapokat befektetési politika szerinti bontásban. Az abszolút hozamú biztosítói eszközalapoknál a szoros együttmozgás ellenére március második felére kibontakoztak különbségek a teljesítményeknél, egyes abszolút hozamú eszközalapoknál igen magas volatilitással szembesülhettünk.

PORTFOLIO_ABSZHOZ (1)

A nemzetközi részvény eszközalapoknál még érdekesebb kép tárul elénk, az egyik biztosító az ügyfélszinten alkalmazott stop-loss/start-buy szolgáltatás helyett vagyonkezelői szinten, azaz az érintett ügyfelek számára egységesen alkalmazza a stop-loss rendszert – derül ki a 2020-as hozamadatokból. Szerencsére az igen komoly mínuszokat március végére kisebb-nagyobb részben sikerült ledolgoznia a hazai biztosítói eszközalapoknak.

PORTFOLIO_NEMZKRESZV (1)

A technológiai részvény-eszközalapoknál igen egységes a kép teljesítmény szempontjából, sajnos márciusban ezeknél az alapoknál is komoly volatilitást észlelhettünk.

PORTFOLIO_TECHs (1)

A céldátum eszközalapoknál, forintos és eurós eszközosztályban is látványos alulteljesítésekre lettünk figyelmesek márciusban. Egyes alapok közt 5-10 százalékpontos teljesítmény-eltérésre is figyelmesek lehetünk 1-2 héten belül.

PORTFOLIO_CELDHUF (1)
PORTFOLIO_CELDEUR (1)

Európai és nemzetközi szinten az elmúlt években felügyeleti szinten fokozott figyelem övezi az aktív/passzív összehasonlításokat; elsősorban azt vizsgálják, hogy mit is kap az ügyfél az “aktív kezelés” címszó alatt levont magasabb költségekért cserébe. Az aktív vegyes biztosítói eszközalapok teljesítményei március végére már nagyon eltérő képet mutatnak. Egyes aktívan kezelt, vegyes biztosítói eszközalapok nehezen vették a márciusi akadályokat.

PORTFOLIO_AVEGYESHUF (1)
PORTFOLIO_AVEGYESEUR (1)

Emellett természetesen megnéztük a nem aktívan kezelt, vegyes biztosítói eszközalapokat is, páros biztosítói összehasonlításban.

PORTFOLIO_VEGYES (1)
PORTFOLIO_VEGYES+ (1)

Közben egy érdekes esetre bukkantunk a részvénytúlsúlyos vegyes eszközalapoknál. Itt több évre visszamenőleg komoly alulteljesítést észleltünk egy eszközalapnál. Érdekes, hogy az érintett alap az elmúlt évek bikapiacán nem szuperált, a 2020-as korrekciót azonban megszenvedi.

PORTFOLIO_VEGYES++ (1)

Hasonló, látványos alulteljesítésre lettünk figyelmesek a globális kötvény eszközalapoknál, itt egy aktívan menedzselt alap messze alulteljesíti versenytársait. Jogosan merülhet fel a befektetőkben az a kérdés, hogy ebben az esetben milyen hozzáadott értéke van az aktív vagyonkezelésnek.

PORTFOLIO_AGLOBKTV (1)

A nemzetközi kötvény eszközalapok idei teljesítményeinél is igen komoly különbségeket láthatunk, ami kötvény befektetési politika kategóriában igencsak szokatlan.

PORTFOLIO_GLOBKTV (1)

A hazai kötvény eszközalapoknál is fellelhető egy újabb, látszólag csak nevében aktív eszközalap, a MAX benchmarkhoz viszonyítva az alapot rájöhetünk, hogy az aktív kezelés hozzáadott értéke a nullához konvergál.

PORTFOLIO_AHAZAIKTV (1)

Végezetül megnéztük az árupiaci/nyersanyagpiaci biztosítói eszközalapokat is egy kicsit közelebbről. Az aranyra fokuszáló eszközalapok természetesen szépen teljesítettek, míg az olajtúlsúlyú eszközalapoknak nem volt könnyű eddig az idei évek.

PORTFOLIO_ARUPIAC (1)

Összegezve a MoneyMoon szakemberei úgy vélik, hogy a biztosítók igenis érdekeltek abban, hogy a vagyonkezelői tevékenységük hatékony legyen. Az alulteljesítés, mely többek közt az aktív vagyonkezelés hiányából is fakadhat, már éves szinten is érzékelhető bevételkiesést jelenthet.

Hozzáteszik: a stop-loss/start-buy mechanizmus a 2020-as eddigi pénz- és tőkepiaci környezetben nem vizsgázott túl jól, egy MoneyMoon által vizsgált magyar biztosító esetében az elmúlt években a rossz időzítésű stop-loss/start-buy tízmilliárdos nagyságrendű veszteségeket okozott az ügyfeleknek. A MoneyMoon úgy véli, fogyasztóvédelmi szempontból is érdemes lehet megvizsgálni ezeket az anomáliákat.

A következő részekben a biztosítói eszközalapoknál elmúlt években észlelt és felügyeleti szerv felé jelentett komolyabb rendellenességeket vizsgálhatjuk meg közelebbről. Az azt követő részben a hazai befektetési alapokat vesszük górcső alá, megvizsgáljuk a 2019-es és 2020-as teljesítményeket, illetve a nagy számban észlelt és lejelentett súlyos rendellenességeket. Öveket továbbra is becsatolni!

 

Forrás