Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

harom-honapot-kapott-meg-a-cig-az-mnb-tol-portfolio-cikk

2020.04.29

Három hónapot kapott még a CIG az MNB-től - Portfolio cikk

Az MNB döntése szerint május helyett legkésőbb augusztus elejéig kell teljesítenie a CIG EMABIT biztosítónak a szavatolótőke-helyzetének rendezésére hivatott tervet. A határidő meghosszabbítását az indokolja, hogy a biztosító által már beadott helyreállítási terv egyes adatait még ki kell egészíteni - közölte a felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában három hónappal, 2020. augusztus 4-ig meghosszabbította a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT) számára a szavatolótőke szint helyreállítására, vagy a szavatolótőke-szükséglet teljesítése érdekében a kockázati profil csökkentésére rendelkezésre álló hat hónapos, eredetileg idén május 4-én lejáró határidőt.

A biztosító által már benyújtott helyreállítási terv megítéléshez ugyanis az abban szereplő egyes adatok pontosítása, részletesebb bemutatása, illetve kiegészítése szükséges. Ennek érdekében az MNB rövid határidővel hiánypótlási felhívást bocsátott ki.

A CIG EMABIT helyreállítási tervében szereplő intézkedések valóban kedvezően befolyásolhatják a biztosító tőkehelyzetét, azonban a hiányosságok pótlása, a terv jóváhagyása, és az abban foglaltak gyakorlati megvalósítása 2020. május 4-ig nem lehetséges. E körülményekre figyelemmel hosszabbította meg a jegybank a biztosító kérelmére a tőkehelyzet rendezésére nyitva álló határidőt.

Mint emlékezetes, az MNB idén március 27-én kötelezte új helyreállítási terv beadására a CIG EMABIT-ot. Szavatolótőke-helyzetének rendezéséig a biztosító nem köthet új biztosítási szerződéseket, a régieket nem hosszabbíthatja meg, s nem fizethet osztalékot. A jegybank jelentős bírságot is kiszabott a CIG EMABIT olaszországi, határon átnyúló szolgáltatásként nyújtott kezesi biztosításokkal kapcsolatban feltárt jogsértések miatt.

 

Forrás