Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

igy-terjed-a-koronavirus-a-tomegkozlekedesi-eszkozokon-video-portfolio-cikk

2020.05.28

Így terjed a koronavírus a tömegközlekedési eszközökön – videó - Portfolio cikk

Az Oregoni Egyetem tudósai szimulációval mutatták meg, mi történik, ha egy fertőzött ember felszáll a metróra és beszélget az utastársával.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban nagyon sokszor hallhattuk már, hogy a fertőzés elleni védekezés egyik legfontosabb része, hogy megfelelő távolságot tartsunk másoktól. Ez az utcán legalább 1,5 métert jelent, de ha zárt térben vagyunk, még ennél is messzebb kellene mennünk a másiktól.

Csakhogy ez nem mindenhol lehetséges. Tipikusan ilyen például egy tömegközlekedési eszköz, ahol akarva-akaratlanul is közel kerülünk a másikhoz. Az Oregoni Egyetem tudósai most azt modellezték, hogyan terjed a koronavírus egy ilyen zárt térben. A videón jól látni, hogy a fertőzöttről hogyan kerülhet át a vírus egy egészséges emberre úgy, hogy a beteg csupán beszél.

Bár a vírust tartalmazó nyálcseppek nem terjednek olyan messzire, mintha az illető tüsszentett volna – ez nagyjából 7 métert jelentene –, így is sokkal távolabbra eljut, mint azt gondolnánk. A Leicesteri Egyetem tudósa, Julian Tang a BBC Newsnak úgy nyilatkozott, mindez bőven elegendő ahhoz, hogy megfertőzzük a tömegközlekedési eszközön a velünk szemben ülő utastársunkat.

[Ha fut vagy biciklizik, 10-15 méter távolságot tartson, de a sétánál is figyeljen]

A vírust tartalmazó nyálcseppek ezután már más felszínre is átkerülhetnek, így egyetlen ember akaratán kívül is rengeteg másiknak adhatja át a fertőzést. A szakemberek szerint éppen ezért továbbra sem szabad elfelejteni, hogy rendszeresen és alaposan mossunk kezet, és viseljünk védőmaszkot. Mindez a briteknél most kifejezetten aktuális, hétfőtől ugyanis lazítanának a szabályokon, így az emberek visszamehetnek a munkahelyükre dolgozni, a gyerekek pedig az iskolába.

 

Forrás