Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

karantenbiztositason-dolgozik-a-piac-vilaggazdasag-cikk

2020.06.03

Karanténbiztosításon dolgozik a piac - Világgazdaság cikk

Több biztosító is gondolkozik a „karanténbiztosítás” bevezetésén, hogy a külföldre látogatók ettől a kockázattól is védve legyenek, ám a termékfejlesztés sok kérdést vet fel.

Miután az országok egyre nagyobb része dönt a nyitás mellett, megindulhat a turizmus, előtérbe kerül, hogy milyen feltételekkel lehet biztosítást kötni a külföldi utakra.

Szabó Tamás, az Union Biztosító utasbiztosítási vezetője szerint

a járvány egyik tanulsága, hogy egyes térségekben a túlterhelődő ellátórendszer és a karantén miatt nehezen megoldható az egészségügyi ellátás biztosítói kontrollja, és a hazaszállítás is nehézségekbe ütközhet.

Görögország például azt tervezi, hogy szúrópróbaszerűen tesztelik majd a turistákat Covid–19-re. A Posta Biztosítónál arra hívták fel a figyelmet, hogy ha valaki már betegen érkezik egy adott országba, a karantén többletköltségeinek térítésére nem terjed ki a biztosítás. Ha azonban a teszt nem a határon történik, nem tudható, hol történt a fertőződés.

Fotó: Shutterstock

Ha az ellenőrzés során valaki pozitív koronavírustesztet produkál, és az állapota kórházi kezelést igényel, az utasbiztosítás fedezni fogja ennek költségeit – jelezte az Uniqa Biztosító. A Colonnade Biztosító magyarországi fióktelepe szerint ebben az esetben a biztosított kinn tartózkodásának betegség miatti meghosszabbítása a jogcím, ami eddig is szerepelt a biztosítási feltételeikben.

Az Uniqánál azonban úgy értelmezik, hogy ha nem súlyos a helyzet, és „csak” karanténba kerül az utas, mivel hatóság által elrendelt karanténról beszélhetünk, az adott ország eljáró hatóságainak kell fedezniük az utas ellátásának költségeit, hiszen ilyenkor az utas a szállodát sem hagyhatja el napokig. Mivel a karanténba kerülés nem biztosítási esemény, a biztosító ilyenkor nem tud helytállni – jelezték az Aegon Biztosítónál.

A Colonnade szerint a beteg hazaszállításának többletköltségeit alapesetben csak akkor térítik, ha az egészségi állapota ezt indokolja, ám a mostani helyzetben a szabályzattól eltérő kárigényeket egyedi elbírálásban részesítik. Nagy kérdés, van-e mód a hazautazás megszervezésére, hiszen a hatósági korlátozások esetén sok esetben a biztosító keze is meg van kötve – emlékeztetnek az Uniqánál.

 

Forrás