Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

junius-vegere-megnyilhat-az-osszes-europai-hatar-portfolio-cikk

2020.06.08

Június végére megnyílhat az összes európai határ - Portfolio cikk

Legkorábban június végére nyílhat meg az összes uniós ország közti határ - derült ki az uniós belügyminiszterek pénteki videótanácskozásán. Ezt követően jöhet a külső határokon meglévő korlátozások enyhítése.

A tárcavezetők a külső és belső schengeni határok megnyitásáról tárgyaltak és itt Ylva Johansson belügyi biztos azt mondta, hogy június vége a legkorábbi dátum a belső határok megnyitására. Azt is hozzátette, hogy a külső határok megnyitásának fokozatosan kell megtörténnie és a folyamatot uniós szinten össze kell hangolni.

Június 15-étől a legtöbb európai határon eltörlik az ellenőrzést, de bizonyos országok még legalább két hétig fenntartanak bizonyos korlátozásokat.

Vagyis elképzelhető, hogy júliustól már helyreáll a schengeni övezet működése, de több ország képviselője az óvatos és körültekintő megközelítés mellett érvelt. Johansson bizakodásának adott hangot, miszerint a következő hónap elejétől megnyithatóak lesznek az EU külső határai is az EU-n kívüli állampolgárok számára.

Mint ismeretes, jelenleg június 15-éig van érvényben az unió területére való beutazási tilalom. Ezt várhatóan legalább két héttel meg fogják hosszabbítani.

 

Forrás