Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

hamis-hirt-terjesztett-egy-biztositaskozvetito-24-milliora-birsagolta-az-mnb-portfolio-cikk

2020.06.08

Hamis hírt terjesztett egy biztosításközvetítő, 24 millióra bírságolta az MNB - Portfolio cikk

Azt terjesztette az OVB biztosításközvetítő az ügyféltájékoztató levelekben, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak a mostani formájukban meg fognak szűnni, a nyugdíjkötvény pedig nem ad majd biztonságos megtakarítást. Az MNB 24 millió forintra büntetett.

A Magyar Nemzeti Bank 24 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OVB biztosításközvetítő többes ügynökre.

Mint írták, az OVB az ügyféltájékoztató levelekben valótlan, megtévesztő állításokkal próbálta ügyfeleit nyugdíjbiztosítás kötésére ösztönözni, majd teljes mértékben elzárkózott a megbízottjaiért való felelősségtől, azt az ő magánakciójuknak minősítette.

Az MNB olyan bejelentéseket kapott, amelyek szerint a közvetítők az ügyfeleknek küldött elektronikus tájékoztató levelekben azt írták, más, rivális nyugdíjcélú megtakarítási formák negatív irányban változhatnak.

Az MNB megállapította, hogy a tájékoztató levelek valótlan állításokat közöltek, illetve a valós tényeket megtévesztésre alkalmas módon, a vélt, vagy valós piaci folyamatokat önkényesen, egyoldalúan negatív felhanggal jelenítették meg (például „a már régen elavult…önkéntes nyugdíjpénztárak hamarosan megszűnnek létezni a jelenlegi formájukban”, a „legütőképesebb megtakarítási forma a nyugdíjbiztosítás”, a „nyugdíjkötvény nem fog biztonságos megtakarítást nyújtani”).

Az OVB kommunikációja emellett a nyugdíjbiztosítás előnyeit úgy mutatta, hogy azt szembeállította az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, illetve a magyar állam által nyújtott megtakarítási formákkal. Az azokba vetett bizalom hiányát hangsúlyozta, amit semmilyen tény nem bizonyít, viszont hasonló vélemények hangoztatása valóban rongálhatja az irántuk tanúsított közbizalmat - írta az MNB.

Ráadásul az ügyfelekre nyomást helyezve nyomatékosan említette meg, hogy a nyugdíjbiztosítások termékválasztéka is 1-2 hónapon belül bizonytalanná válik, hiszen az ezekhez járó adókedvezmény már csak korlátozott ideig, gyors szerződéskötés esetén érhető el. Ezek az állítások a jegybank indoklása szerint alkalmasak a fogyasztói ügyleti döntés torzítására.

A jegybank a bírság összegének meghatározásakor a társaság piaci pozíciója és mérete mellett figyelembe vette, hogy a tájékoztató levelek tartalma rombolja a magyar államba vetett közbizalmat, aláássa a pénzügyi tudatosságot, és alaptalanul leminősíti az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert. Súlyosító körülményként értékelte még az MNB a vizsgálat során a többes ügynök hozzáállását, a megbízottjaiért való felelősségtől történő teljes mértékű elzárkózást is.

 

 

Forrás