Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

kulfoldre-mennel-nyaralni-de-nem-tudod-karanten-var-e-magyarorszagon-itt-a-valasz-portfolio-cikk

2020.06.16

Külföldre mennél nyaralni, de nem tudod, karantén vár-e Magyarországon? Itt a válasz - Portfolio cikk

Több olvasói levelet is kaptunk az elmúlt időben a nyaralni vágyóktól, tanácstalanok azok, akik külföldre mennének pihenni, mivel nem tudják, itthon karantén vár-e rájuk vagy vannak-e olyan országok, amelyek kivételt képeznek a szabályok alól. Alábbi cikkünkben az általános szabályokat szedtük össze és listáztuk azokat az országokat is, amelyekből hazatérve nem kell karanténba vonulni itthon.

A határnyitásokról szóló hírek közepette azonban kevés szó esik arról a hivatalos kormányzati és operatív törzses tájékoztatók alkalmával, hogy mi a teendője annak, aki külföldről hazaérkezik, kell-e karanténba vonulnia, esetleg vannak-e olyan országok, amelyekből hazatérve nincsenek ilyen korlátozások.

A konzuli tájékoztatás alapján most összefoglaljuk az általános szabályokat és mutatjuk azokat az országokat, amelyek kivételt képeznek:

Általános szabály: mindenkit vizsgálnak, fertőzés esetén 14 nap karantén

A 81/2020 (IV. 1.) Kormányrendelet értelmében főszabály szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok:

  • a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át,
  • akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, kijelölt karanténba kerülnek,
  • akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karantén alá vetni magukat, azzal, hogy a járványügyi hatóság ezeket a személyeket nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi.

Más a helyzet, akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel. Ők:

  • a hatósági előírásoknak megfelelően elhagyják Magyarország területét, vagy
  • kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.

Jó hír viszont, hogy nem kell hatósági házi karanténba vonulni, amennyiben a külföldről érkező magyar állampolgár hitelt érdemlően igazolja, hogy

  • COVID-19 fertőzésből gyógyult, fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy
  • a belépést megelőzően legalább 14 napig járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt.

Ha ezekből az országokból jössz haza, nem tesztelnek és nem vár karantén sem

A határzárak megszűnésével bizonyos országokból hazaérkező magyar állampolgárok automatikusan mentesülnek a fenti feltételek alól:

  • Ausztria - automatikusan [a 263/2020. (VI. 6.) Korm. rendelet 3.§ alapján] 

A magyar-osztrák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 2020. június 5- én 19 órától a teljes határellenőrzés megszűnt. Az ORFK tájékoztatása alapján a határellenőrzés megszűnésével az Ausztriában élő harmadik országbeli állampolgárok a magyar-osztrák határszakaszokon a határforgalom számára megnyitott határátkelőhelyeken a beutazási és tartózkodási szabályok betartása mellett léphetnek Magyarország területére.

  • Csehország: automatikusan [a 263/2020. (VI. 6.) Korm. rendelet 3.§ alapján]
  • Németország: automatikusan [a 263/2020. (VI. 6.) Korm. rendelet 3.§ alapján]
  • Szerbia: automatikusan [a 226/2020. (V. 25.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése alapján]
  • Szlovákia: automatikusan [a 263/2020. (VI. 6.) Korm. rendelet 3.§ alapján]

A magyar-szlovák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 2020. június 5- én 18 órától a teljes határellenőrzés megszűnt. Az ORFK tájékoztatása alapján a Szlovákiában élő harmadik országbeli állampolgárok a magyar-szlovák határszakaszokon a határforgalom számára megnyitott határátkelőhelyeken a beutazási és tartózkodási szabályok betartása mellett léphetnek Magyarország területére.

Az ORFK tájékoztatása szerint „ 263/2020. (VI.6.) Kormányrendelet nem mondja ki, hogy belépésre jelentkező osztrák, szlovák, cseh valamint a német állampolgárok estében  vizsgálni kellene,  hogy honnan érkeztek  Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba vagy Németországba. Amennyiben a rendeletben szereplő országok valamelyikéből érkezik a rendeletben szabályozott személyi kör, úgy karantén elrendelése nélkül szabadon beléphetnek Magyarország területére. Viszonosság alapján ugyanez vonatkozik valamennyi ország esetén a magyar állampolgárokra”.

  • Szlovénia: automatikusan [a 243/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése alapján]
  • Horvátország: automatikusan [a 263/2020. (VI. 6.) Korm. rendelet 3.§ alapján]

Bulgária és Románia más tészta

Aki Bulgáriából vagy Romániából jön vissza Magyarországra és magyar állampolgár, csak az alábbi feltételek teljesülése esetén mentesül a vizsgálat és házi karantén alól:

Bulgária: ha a magyar állampolgár a Bolgár Köztársaságban az alábbi céllal tartózkodott és ezt hitelt érdemlően – különösen meghívólevél, hivatalos útlevél vagy munkaszerződés bemutatásával – valószínűsíti (251/2020. (V. 29.) Korm. rendelet alapján):

  • hivatali kötelezettség ellátása,
  • nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés,
  • üzleti utazás,
  • humanitárius tevékenység végzése,
  • hozzátartozó látogatása.

Románia: ha a magyar állampolgár kiutazásának végcélja a Bolgár Köztársaság volt a Bulgáriánál felsorolt célok egyike szerint, s onnan Románián keresztül utazik vissza Magyarországra. (251/2020. (V. 29.) Korm. rendelet alapján).

Üzleti célú utazás és karantén

A 81/2020 Kormrend. új 4/A.§ szerint: a magyar állampolgár Csehország, Lengyelország, Korea, Németország, Ausztria, Szlovákia, és Japán területéről, ezek valamelyikének területén tett üzleti célú utazást követően Magyarországra karantén nélkül beléphet, ha ezen államok egyikében bejegyzett olyan gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója, amely egyben az  adott állam  egyikében bejegyzett gazdasági társasággal vállalkozási viszonyban áll (kapcsolt vállalkozás).

Itt lehet ellenőrizni, hogy a cég kapcsolt vállalkozásnak minősül-e: 1996. évi 81-es törvény 4. § 23. pontja.

Van még egy lehetőség: méltányossági kérelem

Amennyiben a karanténkötelezettség alól valaki a fent felsorolt esetek alapján nem mentesül, lehetősége van méltányossági kérelmet benyújtani a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes részére a következő oldalon található online formanyomtatványon:   

www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

ÖSSZESSÉGÉBEN, HA VALAKI A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOKBA MENNE NYARALNI, MEGTEHETI AZT A KARANTÉNBA KERÜLÉS FÉLELME NÉLKÜL. AKI VISZONT MESSZIBB ÚTICÉLT VÁLASZTANA AKÁR EURÓPÁBAN, AKÁR MÁSHOL, SZÁMOLJON EGY KÉT HETES KARANTÉNNAL.

 

Forrás