Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

egyre-oregebb-autokkal-toltik-fel-a-magyar-hasznaltauto-piacot-hvg-cikk

2020.06.16

Egyre öregebb autókkal töltik fel a magyar használtautó-piacot - HVG cikk

A koronavírus-járvány hatására megemelkedett azoknak az autóknak az aránya, amelyeket 15 éves koruk után hoztak be Magyarországra.

Miközben a használtautó-import volumene a koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt több mint 40 százalékkal visszaesett, a korábbinál is nagyobb arányban helyeznek öreg járműveket forgalomba a hozzánk érkezők közül.

Az utolsó korlátozásmentes hónaphoz, februárhoz képest áprilisra 17-ről 22 százalékra emelkedett a 15 évnél idősebb importált autók aránya. Mindez 8 hónappal, 11 és fél évre növelte a behozott autók átlagéletkorát.

© Jóautók.hu

A JóAutók.hu elemzése szerint ennek három ok van:

  • szintén válság van ott, ahonnan ezek a járművek származnak, ezért a jobb minőségű autók lecserélését inkább elhalasztják,
  • a forint jelentősen leértékelődött az euróval szemben, ugyanazért a forintösszegért csak régebbi autót lehet venni,
  • a magánimport visszaesett, az itthoni a készlet lecsökkent, így eladhatóbbá váltak a rosszabb műszaki állapotban lévő járművek is.

A határok fokozatos megnyitásával a használt autók piacán újra nagyobb szerep jut majd a magánimportnak, ám a továbbra is kedvezőtlen árfolyam és a beszűkült kínálat miatt a használtautó-import összetételében a következő hónapokban sem várnak jelentős javulást.

A teljes hazai autópark átlagéletkora tavaly év végére már így is 14,4 évre emelkedett, és mivel az újautó-eladások nagyobb mértékben estek vissza, mint a használtautó-import, ez az érték 2020-ban várhatóan még tovább fog romlani.

 

Forrás