Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

majdnem-minden-hetedik-magyar-sohasem-kotott-meg-biztositast

2018.12.07

Majdnem minden hetedik magyar sohasem kötött még biztosítást

Nagyon kevés biztosítási fajtát ismernek a magyarok, 14 százalék azok aránya, akik még soha semmilyen biztosítást nem kötött – derül ki egy kutatásból.

A kutatók közben azt is kimutatták, hogy a biztosítottság a pénzügyi tudatosság meghatározó fokmérője.

A magyar lakosság 33 százaléka rendszeresen, 34 százaléka esetenként, 33 százaléka azonban egyáltalán nem tesz félre rendszeres jövedelméből – derül ki abból az 1100 fős reprezentatív kutatásból, amit a Századvég Politikai Iskola Alapítvány a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából készített. Mint megállapították: még a magukat jó anyagi helyzetűnek meghatározók körében is csupán 46 százalékos a rendszeresen megtakarítók aránya. 

Meglehetősen siralmas képet mutat az is, hogy mibe fektetnek leginkább az eseti vagy rendszeres megtakarítással rendelkezők. A magasabb pénzügyi tudatosságról árulkodó lekötött eszközök használói jellemzően azok, akik közép- és hosszú távú megtakarítási időpreferenciával rendelkeznek, rendszeresen takarítanak meg, életkor szempontjából pedig a 40 év feletti generációk felülreprezentáltak. Ezzel szemben a készpénz, mint legkevésbé tudatos megtakarítási forma említése a 18–29 évesek, az eseti és az 1 évnél rövidebb időre megtakarítók esetében volt átlagon felüli.

 
 

A Századvég szerint szoros összefüggés van a megtakarítási eszközök terén látható tudatosság és a háztartás biztosítottsága között. A kamatozó eszközöket preferáló válaszadók között átlagon felüli volt a biztosítások száma. Az eseti vagy rendszeres megtakarítással rendelkezők több mint kétharmada (67 százaléka) 5 éves megtakarítási időtávon belül gondolkodik. Azt is megfigyelték, hogy minél több a biztosítás a háztartásban, jellemzően annál hosszabb időre tesznek félre az emberek. 

Élete, egészsége biztosítását egyébként 61 százalék, vagyontárgyai biztosítását 53 százalék tartja kiemelten fontosnak. Élete első (nem kötelező) biztosítását a megkérdezettek 47 százaléka még 25 éves kora előtt megkötötte. Összesen 14 százalék mondta azt, hogy még soha nem kötött biztosítást. A lakosság biztosítási ismereteit tekintve az elmúlt években nem történt jelentős változás: a megkérdezettek átlagosan négyféle biztosítást tudnak spontán módon felsorolni, a legismertebb biztosítástípusok továbbra is a lakás-, az élet- és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás.

Az aktív kor utáni megélhetésre adott válaszokból is jól körvonalazódik az eltérés. A magyarok közel fele várja az államtól, hogy gondoskodjék a nyugdíjáról. Köztük pedig határozottan felülreprezentáltak a legfeljebb eseti megtakarítással és az alacsony pénzügyi tájékozottsággal rendelkezők. A 18–39 évesek, az aktívan dolgozók, a diplomások és a fővárosiak körében többen hoznak meg pénzügyi ismereteikre, képzettségükre támaszkodva döntéseket. Tanácsadó segítségét mindössze 3 százalék veszi igénybe.

Forrás: azenpenzem.hu