Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

on-tudta-koronavirus-eseten-is-ved-az-utasbiztositas-blikk-cikk

2020.06.26

Ön tudta? Koronavírus esetén is véd az utasbiztosítás - Blikk cikk

"Idén is szeretnénk külföldre utazni a családdal, amikor már lehet. Ha ott megbetegednénk koronavírussal, állná a költségeket egy utasbiztosítás?" – érdeklődött N. Dóra Maglódról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőitől.

Kérdésére dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivőhelyettese, a Blikk jegybankára válaszolt.

Az utazás megkezdése előtt figyelni kell arra, a célország – akár a vírus, akár egyéb ok miatt – szerepel-e a Külügyminisztérium által „nem ajánlott” úti célok között (ezekről a konzuli szolgálat ad felvilágosítást). A biztosítók ugyanis csak akkor nyújtanak szolgáltatást, ha olyan térségbe utazunk, amely a beutazás napján nincs ott e listán. Ha egy ország – vagy annak bármely régiója – azt követően válik nem javasolt úti céllá, hogy az ügyfél érvényes utasbiztosítással utazott az érintett térségbe, akkor a biztosító vállalja a szerződési feltételekben rögzített kifizetéseket.

Orvosi vizsgálat és kezelés

Az utasbiztosítások kiterjednek a külföldön vírusos fertőzés kapcsán indokolttá vált sürgősségi ellátásra. Ez alól pedig a koronavírus sem kivétel. Ennek megfelelően megtérítik például

- a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó orvosi vizsgálatok, gyógyszerek, kórházi ellátás költségét,

- ha az ügyfél a kórházi ellátás miatt nem tud a tervezett időpontban hazautazni, akkor az utasbiztosítások állják a későbbi hazautazás többletköltségét,

- szerződéstől függően egy hozzátartozó szállodai elhelyezésének és későbbi hazautazásának költségét is, illetve gyermek hazautaztatását.

Karantén miatti pluszkiadások

Ha karanténba kerülünk, és emiatt nem tudunk visszautazni Magyarországra, az utasbiztosítás nem téríti meg a kényszerű hosszabbítás miatti extra költségeket ebben a helyzetben (pl. szállásdíj, repülőjegy átfoglalása, elmaradt program díja, belépőjegyének költsége stb.).

Karantén esetén is célszerű gondolni viszont egészségünk, poggyászaink védelmére, akkor is, ha nincs semmi bajunk! Ha az utasbiztosításunk még érvényes, számos biztosítónál lehetőségünk van ilyenkor meghosszabbítani azt, az adott társaság telefonos ügyfélszolgálatán (assistance) keresztül ezekre a kockázatokra.

Légi járat késése, törlése

Előfordulhat az is, hogy légi járatunk útvonalát pl. a járvány miatt a hazautazáskor módosítják, vagy az késik, illetve törlik. Ebben az esetben a biztosító megtéríti a felmerült étel, ital és tisztálkodószer költségét, valamint járattörlés esetén a szállás árát is a választott utasbiztosítás feltételeinek megfelelően.

Visszakérhetjük a díjat

Amennyiben a célországunk például a kiutazásunk előtt 2 nappal kerül fel a „nem ajánlott” úti célok közé, akkor a már megkötött utasbiztosítás nem lesz érvényes. Fontos kiemelni, hogy ilyenkor nem csak a koronavírusra nem az, hanem másra sem, ideértve mondjuk a baleset-, poggyász- vagy jogvédelmi biztosítási eseményeket is. Ebben az esetben viszont a biztosítás már kifizetett díját a kockázatviselés kezdete előtt visszakérhetjük a biztosítótól, hiszen maga az utazás még nem kezdődött meg.

Forrás