Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

nagy-felfordulas-varhato-a-katasoknal-ha-elfogadjak-a-kormany-javaslatat-hvg-cikk

2020.06.26

Nagy felfordulás várható a katásoknál, ha elfogadják a kormány javaslatát - HVG cikk

Ha a vállalkozót terheli majd a plusz adó, úgy a bankok ezzel a kifizetéssel is számolni fognak.

Alapjaiban változtathatja meg 2021-ben a katás kisadózók pénzügyi helyzetét az, ha elfogadják a kormány törvényjavaslatát, amely szerint az ugyanazon felek közötti számlák esetében a 3 millió forint feletti részre 40 százalékos elvonás lenne érvényes – hívja fel a figyelmet a bankmonitor.hu. A lap egy pontosításra hivatkozva azt is írja, hogy az összeget elvileg nem a vállalkozónak, hanem a kifizetőnek kell majd valószínűleg megfizetnie, ami a a kisvállalkozók hitelképessége miatt sem mindegy.

A katás adózók jövedelme ugyanis speciális eset, ezért a bankok máshogyan kezelik, mint a munkavállalói jövedelmeket. Ezt a katásoknak NAV jövedelemigazolással kell leigazolniuk a bank felé, amelyen az előző lezárt pénzügyi év bevételeinek 60 százaléka szerepel. Vagyis, ha a vállalkozó az adott évben 10 millió forint értékben számlázott, akkor 6 millió forint/év lesz az összjövedelme, amit ha elosztunk 12-vel, akkor 500 ezer forint havi nettónak felel meg.

 

Vannak bankok, amelyek a NAV igazoláson szereplő teljes jövedelmet elfogadják, más viszont szigorúbbak. Olyannal is találkozni azonban, amikor a bank nem csökkenti a kata adó összegével a NAV igazoláson szereplő jövedelmet, viszont annak 80%-ával számol csak. Azt ugyanakkor még nem tudni, hogy mi történik majd a változások után.

Friss információ ugyanis, hogy várhatóan mégsem a katás adózót, hanem a kifizetőt terhelné a már említett 3 millió forint feletti részre vetített 40 százalékos adó.

Amennyiben ez valóban így lesz, akkor ez a katás vállalkozó bevételeit nem érinti, így a hitelképesség sem változik"

– írja a bankmonitor.hu.

Ha azonban a katásnak kell megfizetnie a közterhet, az már egész más helyzetet teremt. Példa gyanánt számoljunk egy évi 10 millió forintos bevétellel, amely egyetlen helyről származik. Ebben az esetben 7 millió forint után kell leadózni a 40 százalékot, ami 2,8 millió forint kiadást jelent. "Persze a helyzete minden katásnak kicsit más lesz, azokat például, akik valóban sok ügyféltől szerzik a bevételüket, ez nem is fogja érinteni" – vélekednek a bankmonitor.hu-nál.

A szakértők szerint ha mégis a vállalkozót terheli majd a plusz adó, akkor bankok ezzel a kifizetéssel is számolni fognak. Vagyis, ha több adót fizet valaki, akkor kisebb lesz a hitelfelvételkor figyelembe vehető jövedelme, így az igényelhető hitelösszeg is csökkenni fog. Ez egy lakáshitel, egy személyi kölcsön, egy Babaváró vagy egy csok-hitel igénylésére egyaránt vonatkozik.

 

Forrás

 

Kapcsolódó cikk:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200625/40-szazalekos-ado-jon-a-katanal-ez-tenyleg-eleg-lesz-a-visszaelesek-kiszuresere-438674