Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

julius-1-tol-14-orszag-fele-megnyilnak-az-eu-hatarai-hvg-cikk

2020.07.01

Július 1-től 14 ország felé megnyílnak az EU határai - HVG cikk

A listát a járványügyi adatokat figyelembe véve kéthetente felülvizsgálják.

Július 1-től 14 ország számára megnyitja határait az Európai Unió – döntött az Európai Unió Tanácsa. Eszerint szerdától a következő országok állampolgárai korlátozások nélkül beléphetnek az EU területére:

Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay.

A közlemény szerint Kínát akkor adják hozzá a listához, ha cserébe a pekingi kormány is beengedi az ország területére az Európai Unió állampolgárait.

Fontos az is, hogy Andorra, Monaco és San Marino állampolgáraira az ajánlás szerint nem vonatkozik semmilyen korlátozás.

A listán nem szereplő országok állampolgárai – köztük az Amerikai Egyesült Államokban vagy Brazíliában élők – továbbra is csak akkor léphetnek be az EU területére, ha a közeli hozzátartozójuk az EU állampolgára, állandó lakhelyük van valamelyik uniós tagállamban, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban dolgozik.

A listát kéthetente felülvizsgálják, itt azt veszik majd figyelembe, hogyan alakul a koronavírus-fertőzések száma és mekkora a 100 ezer főre vetített esetszám.

A Tanács ajánlásai jogilag nem kötelező érvényűek, bevezetéséért az egyes tagállamok a felelősek. Ugyanakkor csak a listán szereplő 14 (vagy Kínával együtt 15) ország állampolgárai számára engedélyezhetik a belépést, másnak nem.

 

Forrás