Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

nem-tartotta-be-a-cib-es-a-raiffeisen-a-penzmosas-elleni-szabalyokat-buntetett-az-mnb-hvg-cikk

2020.07.08

Nem tartotta be a CIB és a Raiffeisen a pénzmosás elleni szabályokat, büntetett az MNB - HVG cikk

A Raiffeisen Bank 20 milliós, a CIB 9,6 millió forintos bírságot kapott a jegybanktól.

A Magyar Nemzeti Bank összesen több mint 29 millió forint bírságot szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra, ugyanis a két pénzintézetnél hiányosságokat találtak a pénzmosást és terrorizmusfinanszírozást megelőző tevékenységekben.

A CIB Bank több alkalommal nem jelentette be haladéktalanul a hatóságnak, hogy a tudomásukra jutott olyan információ, amely pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra vagy arra utalt, hogy büntetendő cselekményből származott a pénz. A Raiffeisen Bank esetében többször a bejelentési kötelezettség teljes elmulasztását állapította meg a vizsgálat.

Ezeken felül a jegybank a CIB Banknál mulasztást tárt fel a felügyeleti adatszolgáltatásával, a Raiffeisen Bank esetében pedig az automatikus szűrőrendszer kötelező szűréseivel és a bank belső kockázatértékelésével kapcsolatban.

Az MNB a CIB Bankra 9,625 millió, a Raiffeisen Bankra pedig 20 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, 90-105 napos határidővel kötelezte a bankokat a hiányosság kijavítására.

 

Forrás