Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

kritikus-lesz-a-kovetkezo-hat-honap-az-eu-egeszsegugyi-biztosa-szerint-index-cikk

2020.07.09

Kritikus lesz a következő hat hónap az EU egészségügyi biztosa szerint - Index cikk

A koronavírus-járvány utáni uniós egészségügyi stratégiáról vitatkoztak Brüsszelben az Európai Parlament képviselői. A politikusok egy része azt szeretné, ha szabadabb kezet kapna az EU ezen a területen, amely egyébként tagállami hatáskör. Éppen ezért a politikusok másik része viszont amiatt aggódik, hogy az unió jogosítványokat akar elvonni a nemzeti kormányoktól.

Michael Roth, a soros elnökséget ellátó Németország államminisztere azt mondta, hogy az elnökség a válság eddigi tapasztalatai alapján konkrét intézkedéseket fog javasolni. Beszélt arról is, hogy az elsődleges cél a biztonságos, hatékony oltóanyag, amelynek tömeges gyártását és hozzáférhetőségét kell biztosítani. Roth szerint az elmúlt hónapok fejleményei alapján azt el lehet mondani, hogy egy jó minőségű egészségügyi rendszer jelentős védelmet tud biztosítani. Ugyanakkor – bár a globalizációt nem akarja felfüggeszteni az EU – az egészségügyi termékek előállítását Európában kell garantálni, mert ez hozzájárul a kontinens szuverenitásához.

 

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa lehűtötte a kedélyeket, szerinte korai még a járvány utáni időszakból beszélni. Bejelentette, hogy jövő héten a Bizottság közzéteszi azt a cselekvési tervet, amellyel a tagállamok könnyebben felkészülhetlnek a következő hullámra, hullámokra. Néhány részletet azonban előre bocsátott. Kiemelte, hogy az egységes fellépés életbevágó, a reagálási mechanizmust pedig meg kell erősíteni. Az EU nagyobb szerepvállalása érdekében a Bizottság azt fogja javasolni, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot (ECDC) erősítsék meg és a feladatait bővítsék ki a hatékonyabb fellépés érdekében. Ezzel együtt az Európai Gyógyszerügynökséget is meg kell erősíteni, hogy koordinálni tudja a tagállamok fellépését és elkerülhessük a gyógyszerhiányt. Ezen túl az európai közegészségügyben is nagyobb mértékben jelen kellene lennie az EU-nak, különösen a határokon át terjedő járványok kezelése esetében – jelentette ki a biztos, majd hozzátette:

A következő hat hónap kritikus lesz, nem lehet hátra dőlni.

 

A vitában két magyar politikus is felszólalt. Ujhelyi István, az MSZP képviselője azt mondta, azért dolgozik, hogy gyermekeinknek olyan jövőt adjunk, ami az európai egészségügyi unióról szól.

Egy magyarnak háromszor nagyobb esélye van kórházi fertőzésben meghalni, mint Németországban. Magyarországon ezer lakosra hat, Németországban 12 nővér jut

- sorolta Ujhelyi. Úgy vélte, az egészség emberi jog, ami minden polgárnak jár és „nem hatásköröket vonunk el a tagállamoktól, hanem egészséget adunk az embereknek.”

Tóth Edina, a Fidesz politikusa szerint ki kell mondani, hogy az unió a kezdeti időszakban nem tudott eléggé hatékonyan fellépni és segíteni a koronavírus elleni védekezésben. Ehelyett az állami szerepvállalás, a nemzetállamok és az országok közötti regionális együttműködések bizonyultak hatékonynak.

Nem a baloldal által javasolt egységes európai minimumszolgáltatásra van szükség, hanem az unió polgárainak maximális egészségvédelmére

- összegezte elképzeléseik lényegét. Tóth Edina szerint az EU-nak együtt kell működni a tagállamokkal abban, hogy támogatja és összehangolja az intézkedéseket.

A képviselők pénteken szavaznak a témával kapcsolatos állásfoglalásról.

 

Forrás

 

Kapcsolódó cikkek:

https://index.hu/techtud/2020/07/08/koronavirus_jarvany_covid-19_agykarosito_agykarosodas_virus_adem/

https://hvg.hu/itthon/20200708_Berobbant_a_koronavirus_a_kornyezo_orszagokban