Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

kiderult-miert-csokkentette-a-kamatot-az-mnb-juniusban-portfolio-cikk

2020.07.09

Kiderült, miért csökkentette a kamatot az MNB júniusban - Portfolio cikk

Júniusban váratlanul, 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB. A Monetáris Tanács júniusi kamatdöntő ülésének részleteit ma ismerhettük meg a rövidített jegyzőkönyv alapján.

A makrogazdasági és pénzpiaci folyamatok, valamint az Inflációs jelentés előrejelzésének áttekintését követően a Monetáris Tanács megvitatta a monetáris politikai döntés részleteit. A tanácstagok rámutattak, hogy a koronavírus-járvány hatására a dezinflációs hatások általánosan erősödtek - olvasható a júniusi ülés jegyzőkönyvében. A tartósan visszafogottan alakuló külső infláció mellett a piaci szolgáltatások iránti gyengébb kereslet is mérsékeltebb hazai inflációs alapfolyamatok irányába mutat.

A döntéshozók kiemelték, hogy az Inflációs jelentés előrejelzése alapján a gazdaság idei évi növekedése visszafogottabb lehet a korábbi várakozásokhoz képest. A tanácstagok megjegyezték, hogy a gazdasági kilábalás szempontjából kiemelten fontos az erős beruházási aktivitás megtartása, aminek kulcsa az állami beruházások második félévi felfutása és a vállalati hitelezés bővülése. A hazai makrogazdasági folyamatok értékelése mellett több döntéshozó arra is rámutatott, hogy a régiós jegybankok jelentős lazító lépéseket tettek május hónapban.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy Magyarország sikeresen védekezett a járvány első hullámával szemben. Az első szakaszban az MNB célzott eszközökkel megfelelően stabilizálta a hazai pénzpiaci folyamatokat és biztosította a szükséges mennyiségű likviditást. A gazdasági védekezés új szakaszba lépett. A Monetáris Tanács tagjai egybehangzóan amellett érveltek, hogy a védekezés második szakaszában a gazdasági növekedés helyreállítása és az árstabilitás fenntartása válik kiemelt feladattá. Ezen célok eléréséhez szükségessé vált a monetáris kondíciók finomhangolása. A döntéshozók egyetértettek abban, hogy a kamatkondíciók általános finomhangolására az alapkamat mérséklése a legmegfelelőbb.

A kamatcsökkentés hatása kiszámíthatóan és széleskörben megjelenik a piaci kamatokban. Több tanácstag kiemelte, hogy az alapkamat csökkentésének az eszköz koordináló szerepe és több évnyi változatlansága miatt fontos üzenetértéke is van a gazdasági szereplők számára. Több tanácstag azt is hangsúlyozta, hogy a stabilitás megőrzése változatlanul kiemelt szempont, így fontos megfelelő biztonsági távolságot tartani a nulla közeli tartománytól.

A Monetáris Tanács várakozása szerint a kamatkondíciók finomhangolása a hozamgörbe egészén kifejtheti hatását. A Monetáris Tanács tagjai kiemelték, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatában hasonló elmozdulás indokolt, mint az alapkamat esetében. A döntéshozók megítélése szerint a hazai monetáris politikai döntések során változatlanul szükséges az adatvezérelt és óvatos megközelítés fenntartása. A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a lefelé mutató gazdasági kockázatok jelentkezése esetén a hangsúlyt a beruházásokra legközvetlenebb hatással bíró NHP Hajrá! és a Növekedési Kötvényprogram folyamatos kiértékelésére kell helyezni.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az erős dezinflációs hatások miatt az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el, míg a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebb lehet. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében a Monetáris Tanács szükségesnek tartotta a kamatkondíciók általános finomhangolását. Ennek megfelelően a jegybanki alapkamat mértékét 15 bázispontos csökkentéssel 0,75 százalékban állapította meg. Az O/N betéti kamatot -0,05 százalékon, valamint az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon változatlanul tartotta. A Monetáris Tanács szerint a jelenlegi eszköztár megfelelő mozgásteret nyújt a felmerülő kihívások célzott és rugalmas kezelésére.

A Tanács az állampapír-vásárlási programra továbbra is védőhálóként tekint, amelyet a szükséges esetben és a szükséges mértékben kíván használni. Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB változatlanul a heti tenderek keretében határozza meg. A Monetáris Tanács megítélése szerint a jelenlegi makrogazdasági környezetben az egyhetes betéti eszköz kamatában hasonló elmozdulás indokolt, mint az alapkamat esetében.

A Monetáris Tanács ezen finomhangoló lépése egyszerre támogatja az árstabilitás fenntartását és a gazdasági növekedés helyreállítását - olvasható a jelentésben. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és az inflációs kilátások változását. A Magyar Nemzeti Bank törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése, valamint a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében - zárul a jegyzőkönyv.

 

Forrás