Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

mar-elektromos-kerekparra-es-rollerre-is-kothetunk-biztositast-azenpenzem-hu-cikk

2020.08.06

Már elektromos kerékpárra és rollerre is köthetünk biztosítást - azenpenzem.hu cikk

A kerékpározás fellendülését hozta magával a koronavírus-járvány, ami jelentősen megdobta a kétkerekűkre kötött hello Bringás biztosítások számát is. Újdonság, hogy elektromos kerékpárra, és már rollerre – akár elektromosra – is köthetünk biztosítást a hello.hu honlapon vagy appon keresztü

A koronavírus-járvány miatt az eddig is kerékpárral közlekedőkön kívül is sokan döntöttek úgy, hogy inkább kétkerekűre pattannak. Megugrott a kerékpárboltok forgalma, a kereslet pedig annyira megnőtt, hogy – ahogy az Index korábban megírta - esetenként hiánycikk lett a bicikli.  Fontos lett a kerékpár mint vagyontárgy, ami a biztosítások megugrásában is látszik – mondta portálunknak Mester Péter, a Posta Biztosító marketingvezetője.

A biztosító 3 éve indította el a leginkább fiatalokat célzó, csak online köthető hello Bringás biztosítási termékét. Azóta jelentősen felfutott a bringázás, idén pedig megnőtt a kereslet a rollerekre is. Ezért és sok ügyfél kérésére most bővítették a kínálatot; a hagyományos kerékpárok mellett elektromos kerékpárra és rollerre is – annak elektromos változatára is – lehet biztosítást kötni.

A nagyobb értéket féltik

A hello Bringás biztosítások egy saját fejlesztésű applikációval is gyorsan megköthetőek okostelefonon, de a hello.hu weboldalon keresztül is elérhetőek a szolgáltatások. A hello Bringás appnak a későbbiekben is nagy szerepe van, ha káresemény történik. A kerékpárra köthető vagyonbiztosítás (akárcsak a casco a gépkocsiknál) három csomagot kínál; a legkedvezőbb Start csomag csak lopás, betöréses lopás, rablás esetén, az Optimum csomag ezeken felül még elemi kárra, a Prémium csomag pedig az eddigieken túl a balesetből eredő sérülés esetén és részlopás kárra is térít. A díjak a választott csomagtól és a kerékpár értékétől függően változnak, évi 3500 forinttól 65 ezer forintig terjednek. A legolcsóbb a 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű kerékpár Start csomag éves díja. A legdrágább pedig az egymillió forint értékű kerékpár Prémium biztosítási csomag díja, vagyis ez a kerékpárok biztosításának felső határa, ami kiemelkedő a piacon.

Az eddigi tapasztalatok szerint 300 és 500 ezer forintnál drágább kerékpárokra kötnek biztosítást az emberek – mondta Mester Péter.

Miért van szükség az appra?

Lopás esetén 15 százalékos önrésszel térít a biztosító, de ehhez használni kell a hello Bringás appot. Ennek a „Bringafotó” funkciójával feltölthetjük a kerékpár fényképét, amikor leparkolunk vele, és megfelelően lezárjuk . Ezzel az app térképre menti, hol hagytuk a kerékpárt, és lopás vagy rongálás esetén ez a fotó lesz a bizonyíték. Tehát a fotó előfeltétele a rendőrségi jegyzőkönyv mellett annak, hogy a biztosító a kár 85 százalékát fizesse. Ha a fotózás elmaradt, a biztosító 50 százalékot térít, azonban ebben az esetben is szükség van a rendőrségi jegyzőkönyvre.

A biztosító a szabadban hagyott – megfelelően rögzített - és ellopott kerékpárok esetében is téríti a kárt, rollerre azonban csak akkor, ha lezárt helyiségből vitték el.

Milyen értékű biciklire?

A biztosítást 10 évnél fiatalabb, akár használt kerékpárokra – rollerekre - lehet kötni. Az értékét és a korát számlával kell igazolni. Ugyanakkor, ha már nincs meg a számla, de a kerékpár értéke 100 ezer forint alatti, megköthető a biztosítás, ha az ügyfél regisztrálja a biciklit a rendőrség által üzemeltetett BikeSafe országos kerékpár-regisztrációs programban. Ezt azért is érdemes megtenni, mert lopás esetén, ha később előkerül a bicikli, a rendőrök tudni fogják, kinek a tulajdona. 300 ezer forint értékig számla hiányában lehetőség van „otthon fotózással” megkötni a biztosítást. Ez esetben a megadott szempontok alapján fotókat kell feltölteni a bringáról. A még drágább kerékpárokról pedig számla hiánya esetén lehetőség van értékbecslést végeztetni a biztosító partner szervizeiben.

Baleset- és felelősségbiztosítás

A hello Bringás appban lehetőség van baleset- és felelősségbiztosítás megkötésére is. A vagyonbiztosítás növekedésével ezek is egyre népszerűbbé válnak – mondta Mester Péter. Ezeknél is három-három csomagból választhatunk. Az évi 3500 forintért köthető Prémium felelősségbiztosítási csomag a bringázás vagy rollerezés közben okozott tárgyi károk után esetenként 3 millió forintig téríti, de évente legfeljebb 6 millió forintot. Személysérüléses balesetek után is a biztosító fizeti a kárt a kerékpáros helyett.

A kerékpározás közben elszenvedett balesetre a külön köthető balesetbiztosítás fizet csonttörés, halál és 100 százalékos baleseti rokkantság esetén. Az éves díj a térítési összegtől, azaz a választott csomagtól függően évi 1500, 2500 és 3500 forint. Míg a kerékpárra kötött vagyonbiztosítás és a felelősségbiztosítás csak Magyarországra terjed ki, a balesetbiztosítás egész Európára szól.

A Magyar Kerékpárosklubbal együttműködve a tagok csoportos biztosítás keretében köthetnek egyedi hello Bringás biztosításokat.

Szeretik az appot

Az applikáció a biztosításkötésen és kárbejelentésen túl egyéb funkciókat is tud, nem véletlenül töltötték le már közel 23 ezren, míg biztosításokat mintegy 6 ezren kötöttek. A Bringakereső funkció segít megtalálni a kerékpárt, ha nem emlékszünk, hol parkoltunk le; a Szervizkereső opció segít szervizt találni, ahol soron kívül fogadnak, vagy esetleg jelzi, van-e mozgó szervizes a közelben, de időpontot is lehet foglalni. A megtett kilométerekkel pedig kedvezményekért tekerhetünk.

 

Forrás