Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

merkely-a-masodik-hullam-kuszoben-vagyunk-hvg-cikk

2020.08.11

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk - HVG cikk

A Semmelweis Egyetem rektora szerint rég nem tapasztaltak ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére:

az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést”

– írta a Facebookon Merkely, aki szerint "rég nem tapasztaltunk ilyen magas betegszámot egy hétvége alatt, mint most”. Mindez azt jelenti szerinte, hogy már “a közösségi térben kering a vírus”.

Merkely szerint az adatok alapján a betegek száma egyértelműen növekszik, az R érték – a vírusfertőzés reprodukciós rátája – már egy hete 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy 1 beteg átlagosan több mint 1 beteget fertőz meg. “Továbbá, nem tekinthetünk el attól sem, hogy a környező országokban sokszoros fertőzéseket lehet látni, s vannak olyan nemzetek, ahol negyvenszeres az előfordulási gyakorisága az új igazolt fertőzéseknek hazánkhoz képest”.

Merkely szerint jelenleg egyféleképpen segíthetjük a védekezést és megelőzést: be kell tartanunk az alapvető – könnyen teljesíthető – szabályokat, vagyis a maszkhasználatot, az udvarias távolságtartást, a kézmosást és fontos, hogy betegen ne menjünk közösségbe.

A rektor korábban úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány második hulláma jó eséllyel enyhébb lehet, mint az első, a kutatók ugyanis jobban ismerik a vírust.

 

Forrás

 

Kapcsolódó cikkek:

https://index.hu/techtud/2020/08/10/koronavirus_jarvany_maszk_maszkviseles_maszkhordas_maszktipusok_teszt/

https://hvg.hu/itthon/20200810_kasler_miklos_jarvany_koronavirus_masodik_hullam