Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

nem-ervenyesek-az-utasbiztositasok-egy-kulfoldi-orszagban-sem-hvg-cikk

2020.09.08

Nem érvényesek az utasbiztosítások egy külföldi országban sem - HVG cikk

Azzal, hogy a Konzuli Szolgálat vörössé minősítette az összes külföldi országot, jogi értelemben érvényüket veszítették a megkötött utasbiztosítások is.

Érdekes helyzetet eredményezett az a bejelentés, hogy a Konzuli Szolgálat vörössé minősített, azaz utazásra nem javasoltnak titulált minden országot. Ennek van egy hozománya: az utazásra nem javasolt térségben hatályukat veszítik a megkötött utasbiztosítások. Ez érint minden ingázót, hivatalból vagy üzleti célból külföldre utazót vagy kamionsofőrt – az áruszállítás ugyanis nem állt le. Vaday Tamás, a független tanácsadással, biztosítással és befektetéssel foglalkozó tepenzed.hu munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábban megkötött, „éves bérlet”-jellegű biztosítások sem érvényesek ebben az esetben.

„Az I-es kategóriába általában háború sújtotta országok tartoznak, ezeket minősíti többnyire utazásra nem javasoltnak a külügyminisztérium. Ezek azok az országok, ahol mondjuk nagyobb esélye van egy kárnak, vagy hogy az utas kórházba kerül. Ezekre az esetekre a hazai biztosítók partneri szerződést kötnek kinti cégekkel. De alapvetően az I-es kategória azt jelenti, hogy nem tudnak megfelelően működni az adott országban a közegészségügyi infrastruktúrák. Most ez a helyzet nem áll fen, sőt” – elemezte a hvg.hu megkeresésére Németh Péter, a független biztosítási alkuszcég, a CLB online értékesítési és kommunikációs igazgatója a besorolásokat.

A besorolás eredményeképpen nem arról van szó, hogy ne tudnának a biztosítók szolgáltatást nyújtani – a saját működési szabályzatuk csapdájába estek, jogilag nem érvényesek ugyanis az utasbiztosítások abban az esetben, ha utazásra nem javasoltnak minősítenék az egyes országokat.

A kezdeti szigor után azonban már puhulni is látszanak a korlátozások. Szijjártó Péter csütörtök reggel már azt mondta, hogy munkaügyben szabadon lehet utazni: az itteni érdekeltségű multik se magyar, se külföldi munkavállalóit nem érintik az utazási korlátozások.

És ahogy azt a Konzuli Szolgálat is írja: kivételt képeznek az I.-es kategóriába átsorolt országokban az alábbi, halaszthatatlan esetek. Ezek pedig:

  • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
  • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
  • egészségügyi ellátás igénybevétele,
  • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
  • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
  • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
  • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
  • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.

Ettől függetlenül nem tiltja azonban semmi a biztosítóknak, hogy szolgáltassanak: „néhány napon belül várhatóan kijönnek a biztosítók országlistákkal, hogy a besorolások ellenére azokban az országokban nyújtanak szolgáltatást, differenciálni fogják a besorolásokat” – magyarázza Német Péter. Az azonban kitétel lesz, hogy bár utazhatunk, ha elkapnánk a koronavírust valahol külföldön, arra a tervek szerint nem fog fizetni a biztosító. „Előre nem látható eseményekre terjed ki a biztosítás. A koronavírust azonban bármelyik országban elkaphatjuk” – teszi hozzá a CLB online értékesítési és kommunikációs igazgatója.

 

Forrás