Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

uzent-az-mnb-most-mar-minden-rendben-van-meszaros-lorinc-biztositojanal-napi-hu-cikk

2020.09.08

Üzent az MNB: most már minden rendben van Mészáros Lőrinc biztosítójánál - Napi.hu cikk

A CIG EMABIT végrehajtotta a helyreállítási tervében előírtakat, így mostanra szavatolótőke helyzete stabilizálódott. Újra köthet biztosítási szerződéseket, illetve meghosszabbíthatja a már megkötöttek érvényességét is, mert az MNB megszüntette az ezekre vonatkozó eddigi tilalmát. A jegybank viszont további egy évre megtiltotta a CIG EMABIT-nak a kockázatos olaszországi kezesi és garanciabiztosítások megkötését.
 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett határozatában megszüntette azt a korábbi, általa előírt korlátot, amely megtiltotta a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT) számára új biztosítási szerződések megkötését, illetve a már megkötött szerződések meghosszabbítását valamennyi, a biztosító által művelt ágazatban. A mostani döntés oka, hogy a CIG EMABIT végrehajtotta a helyreállítási tervében leírt intézkedéseket, s így már rendelkezik a jogszabályi előírásoknak megfelelő szavatolótőkével.

Ezzel párhuzamosan viszont a jegybank további egy évre megtiltotta a biztosítónak, hogy olaszországi határon átnyúló tevékenysége során a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosításokat kössön vagy a régieket meghosszabbítsa. Az MNB megítélése szerint ugyanis e - korábban szabálytalannak minősített - olaszországi tevékenység folytatására jelenleg nem állapítható meg teljeskörűen a biztosító felkészültsége, a jegybank vonatkozó korábbi határozatában foglaltak maradéktalan teljesítése. Így kockázatokkal járna a biztosító és a biztosítási piac számára az olaszországi piacon kezesi és garanciabiztosítási tevékenységek végzése (erre irányuló biztosítói szándék esetén).

Gond volt a tőkével

Az MNB - a biztosító egyéb intézkedései mellett - idén június 30-án kelt határozatával hagyta jóvá a CIG EMABIT helyreállítási tervét, illetve ennek egyik fontos elemeként engedélyezte, hogy a biztosító 400 millió forint kiegészítő szavatolótőke-elemet vonjon be tőkehelyzetének rendezése érdekében.

Az MNB ezt megelőzően március 26-án kötelezte új helyreállítási terv beadására a CIG EMABIT-ot. A biztosító által április 15-én benyújtott tervet a társaság több alkalommal kiegészítette. Részben ezért az intézmény kérelmére az MNB április végén meghosszabbította a tőkemegfelelés helyreállítására rendelkezésre álló határidőt. A jegybank korábban jelentős bírságot szabott ki a CIG EMABIT részére az olaszországi, határon átnyúló szolgáltatásként nyújtott kezesi biztosításokkal kapcsolatban feltárt egyes jogsértések miatt.

Mészáros lecserélte a vezetőséget

A CIG EMABIT egy hamis viszontbiztosítási szerződés miatt került nehéz helyzetbe tavaly. Az egyelőre még nem tisztázott mértékű - de vélhetően több milliárd forintos - kár miatt a tulajdonosok között is nézeteltérés lépett fel, és a Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó Opus a vagyonbiztosító és anyacége, a CIG Pannónia vezetőségének visszahívását kezdeményezte. A CIG vezetői, köztük Bayer József vállalkozó augusztusban lemondtak, a közgyűlésen Mészáros Lőrinc embereit választották meg a helyükre.

 

Forrás