Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

merkely-bela-szerint-megvan-a-magyarazat-a-koronavirus-jarvany-kiugro-hazai-terjedesere-portfolio-cikk

2020.09.08

Merkely Béla szerint megvan a magyarázat a koronavírus-járvány kiugró hazai terjedésére - Portfolio cikk

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora bizonyos fokig érthető emberi tulajdonsággal magyarázza a drámaian megnőtt esetszámokat a koronavírus-járvány második hulláma idején - írja az Index.

„Most van egy nagy járvány, és kicsit jellegzetes, hogy kialakult” – magyarázta a portálnak Merkely, akit egyáltalán nem lepett meg az esetszám elmúlt napokban tapasztalt, durva megugrása.

"Mindez abból adódik, hogyha a nép nem hiszi el, hogy járvány van, akkor ennek ez lesz a következménye. Sajnos, fellazult a fegyelem" - fogalmazott a lap megkeresésére a szakember, aki szerint jelenleg a tavaszi fegyelem ellenkezőjét tapasztalhatjuk most.

A szakember az Egyesült Államok helyzetéhez hasonlította a mostani járványhullámot.

"Azokban a tagállamokban, amelyekben fegyelmezetten, a rendszabályok betartásával vészelték át az első hullámot az amerikaiak, ott a második hullám hatalmas pusztítást végez. Miért? Mert az emberek a sikeres védekezés hatására nem hiszik el, hogy komoly a járvány, és elbízzák magukat, lazítanak" – magyarázta a rektor. Hozzátette:

EZ ÉRTHETŐ ÉS MEGMAGYARÁZHATÓ EMBERI TULAJDONSÁG, ÉS MI, MAGYAROK IS EBBE A HIBÁBA ESTÜNK.

„Az a helyzet, hogy nem könnyű megkívánni néhány hónappal később ugyanazt a szigorú fegyelmet, amit áprilisban, májusban tanúsított a nép. Most nagyon össze kell szednünk magunkat, ami nem lesz könnyű, de idén immár másodszor nagyon-nagyon fegyelmezetteknek kell lennünk, és maradéktalanul betartani az egészségügyi szabályokat” – fogalmazott Merkely.

Forrás

Kapcsolódó cikkek:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200906/merkely-szerint-nagyjabol-szazezer-koronavirusos-lehet-magyarorszagon-10-nap-alatt-tobben-fertozodtek-meg-mint-a-jarvany-elso-szakaszaban-447548?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link 

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-magyarorszag-jarvany-falus.713103.html