Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

nem-dijazza-a-magas-kgfb-tarifakat-az-mnb-azenpenzem-hu-cikk

2020.09.14

Nem díjazza a magas kgfb-tarifákat az MNB - azenpenzem.hu cikk

A jegybank új vezetői körlevele szerint nem jó gyakorlat a kgfb-ben a magas károkozói vagy egyéb pótdíj. Ezek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint felülírják, kiüresítik a kockázatalapú díjazást és a bonus-malus rendszert.

Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított a Magyar Autóklub panasza nyomán a kgfb díjának meghatározásához használt bonus-malus rendszer szabályozásával, a károkozói pótdíj felszámításával kapcsolatban. Az Autóklub kifogásolta, hogy a MABISZ távolmaradt minden ezzel kapcsolatos megbeszéléstől. Később azután Kerékgyártó Csaba, a MABISZ nem-életbiztosítási ágazatvezetője kihangsúlyozta: az ügyfelek megszerzéséért folytatott verseny erős, így nagy valószínűséggel mindenki talál olyan biztosítót, amely a bonus-maluson kívüli kártörténeti adatokat a kárt okozó ügyfelek számára kedvezőbben veszi figyelembe.

Az MNB új vezetői körlevelében mintha az Autóklub mellé állt volna a biztosítókkal szemben. Mint hangsúlyozták: a jegybank által működtetett Központi KGFB Tételes Adatbázis (KKTA) – amelybe 2011-ig visszamenőleg szolgáltatnak szerződés- és káradatokat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kínáló biztosítók – kellő statisztikai hátteret ad valamennyi (akár a díjszámításhoz kevés tapasztalattal rendelkező) piaci szereplőnek a megalapozott díjtarifák kialakításához.

Módosításokat is elvárnak

A jegybank ezért a kgfb-t kínáló itthoni biztosítóknak küldött vezetői körlevelében jelezte: a továbbiakban a piaci szereplők nem magyarázhatják a statisztikai adatok hiányával, ha biztosításmatematikai szempontból megalapozatlan, sőt, szélsőséges esetben valamelyik – jellemzően nem lakossági – díjosztályból „kiárazó” díjtarifákat hirdetnek meg. Szintén a kárstatisztikától elszakadó, nem jó gyakorlatnak minősítették a túlzott, akár a kgfb-alapdíj két-háromszorosát is kitevő károkozói pótdíjakat. Ezek ugyanis felülírhatják a teljes kockázatalapú díjkalkulációt, s végső soron kiüresíthetik a bonus-malus rendszert. Ugyanilyen problémák merülhetnek fel az egyéb (például a taxis) pótdíjak esetében is.

Az MNB ezért felszólította a biztosítókat, hogy tekintsék át díjhirdetésüket, és szükség esetén módosítsák. A jegybank féléves türelmi időszak után, 2021. július 1-jétől fokozottan ellenőrzi majd, hogy a kgfb-díjak biztosításmatematikailag megalapozottak-e, illetve azt, hogy a saját kárstatisztikával nem rendelkező biztosítók kgfb-díjaik kialakításakor mennyire vették figyelembe az ezt tartalmazó adatbázist.

 

Forrás

Kapcsolódó cikk:

https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2020/09/kotelezo-biztositas-a-jegybank-a-kormere-nez-a-biztositoknak