Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

az-mnb-szerint-most-jon-a-kirugasi-hullam-szazezer-ember-kerulhet-utcara-hvg-cikk

2020.09.25

Az MNB szerint most jön a kirúgási hullám, százezer ember kerülhet utcára - HVG cikk

Már a jegybank se vár gyors gazdasági talpra állást: 2020-ban recesszió lesz, a vállalkozások elkezdenek leépíteni, a háztartások reáljövedelme csökken, 2022-ig marad a magas infláció – derül ki a most kiadott prognózisból. Az árak még jobban elszállhatnak, ha a forint a vártnál jobban gyengül, a gazdaság még lassabban állhat helyre, ha a járvány újabb mélypontot okoz.

A bértámogatási program kifutása, valamint a járvány elhúzódása miatt a munkanélküliségi ráta várhatóan 5,2–6,3 százalékig emelkedhet 2021 első negyedévében – írja a szeptemberi inflációs jelentésében szereplő előrejelzésében az MNB. A járvány első hullámában a vállalkozások jellemzően nem elbocsátásokkal reagáltak, hanem „intenzív oldali alkalmazkodást” hajtottak végre – mondta a jelentést bemutató online eseményen Balatoni András, a jegybank elemzője. Ez azt jelenti, hogy nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak és a távol lévők (szabadságra küldöttek) száma – ez most megváltozhat.

Magasabb munkanélküliség, alacsonyabb reáljövedelem

A munkanélküliség 2021 közepén kezdhet csökkenni, illetve a foglalkoztatottak száma ekkor indulhat növekedésnek. Az állás nélkül maradtak aránya 2022 végére mehet újra 4 százalék alá.

© Reviczky Zsolt

Ami a fizetéseket illeti, az idei évben várhatóan 7,8–8,5 százalékkal emelkedhetnek a versenyszférában a bérek, amit 2021-ben várhatóan 6,6–7,3, 2022-ben pedig 6,2–6,9 százalékos növekedés követhet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján úgy tűnhet, hogy a járvány alig volt hatással a bérek emelkedésére. Ennek magyarázata, hogy a KSH által közzétett bérindex nem tartalmazza a részmunkaidőben dolgozókat, akik aránya az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedett. Emellett a vállalatok a megváltozott gazdasági helyzetben elsősorban az alacsonyabb keresetű dolgozókat bocsátották el, ami szintén felfelé torzítja a hivatalos bérindexet.

A munkanélküliség 2021 elején-közepén várható tetőzésekor a foglalkoztatottak száma több mint 100 ezerrel maradhat el az egy évvel korábbitól – vélik az MNB-nél.

 

Forrás

Kapcsolódó cikk:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200924/koronavirus-megmutatjuk-mekkora-lehet-valojaban-a-jarvany-magyarorszagon-449912?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link