Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

szep-csendben-kamatot-emelt-az-mnb-portfolio-cikk

2020.09.25

Szép csendben kamatot emelt az MNB! - Portfolio cikk

A korábbinál 15 bázisponttal magasabb, 075%-os kamaton fogad el csütörtökön egyhetes betéteket az MNB – derül ki a jegybank honlapjáról. Ez effektív kamatemelést jelent, amivel az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhat a jegybank. 

Délután háromkor jelenik meg az MNB egyhetes betéti tenderének eredménye, azonban a jegybank honlapjára már felkerült a mai tender meghirdetése. Ennek újdonsága, hogy az eddigi 0,6% helyett 0,75%-os kamat mellett fogad be ajánlatokat a jegybank, vagyis

GYAKORLATILAG KAMATOT EMELT.

Mindez azért számít szigorításnak, mert az utóbbi hónapokban az egyhetes betét az effektív irányadó eszköz, vagyis annak kamata a meghatározó. Ez eddig mindig megegyezett az alapkamattal, most először van eltérés. Azt egyelőre nem tudni, mennyi betétet fogadnak be, korábban azt ígérte a jegybank, hogy az összes benyújtott ajánlatot elfogadja.  Délután 3-kor derül majd ki az elfogadott mennyiség.

Mi ez az egyhetes betét? A köztudatban talán még úgy él, hogy a jegybank legfontosabb, a piaci kamatokat meghatározó eszköze az alapkamat. Valójában azonban ez már régóta nincs így, mert a jegybank aktív likviditásszabályozó eszközökkel befolyásolta a bankközi kamatszintet. Ebben a számunkra most fontos változás, a koronavírus-járvány első hullámának tőkepiaci turbulenciájában a jegybank bevezette az egyhetes betét eszközét.

Bár az MNB nem ígérte örökre, de a gyakorlatban eddig ezzel az eszközzel korlátlanul a piac rendelkezésére állt, és a bankrendszer felesleges likviditásának korlátlan kiszívását érte el. A vészhelyzeti eszköz ezzel a monetáris politika legfontosabb kamatbefolyásoló eszközévé vált. A kamatot nem a monetáris tanács ülésen határozzák meg, hanem az igazgatóság dönt róla hetente a betét meghirdetésének napján.  

MINDENDDIG SOHA NEM TÉRT EL A JEGYBANK AZ ALAPKAMAT SZINTJÉTŐL, ÍGY SOSEM OKOZOTT MEGLEPETÉST. MOST VISZONT IGEN.

Az MNB Monetáris Tanácsa egyébként két nappal ezelőtt döntött a 0,6%-os alapkamat szinten tartásáról, de már akkor hangsúlyozták, hogy az egyhetes betétről hetente születik döntés továbbra is.

A mostani döntés tehát példátlan, és a pikantériáját az adja, hogy két napja a jegybank az alapkamatot (és körülötte a kamatfolyosót) változatlanul hagyta. Teljesen meglepőnek mégsem mondható a lépés, hiszen a folyamatos forintgyengülés, a forint longok lezárása, illetve a short állomány gyarapodása, valamint az FRA-kból kirajzolódó kamatemelési várakozások egyre nagyobb nyomás alá helyezték a jegybankot. Megjegyzendő, hogy a mai kamatemelés de facto semmissé teszi a nyári hónapokban végrehajtott kamatcsökkentés felét.

A mai döntéssel az MNB az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhatott, a magyar deviza történelmi mélypontja közelébe gyengült az euróval szemben ma délelőtt. 

 

Forrás