Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

mnb-iden-mar-ne-fizessenek-osztalekot-a-biztositok-azenpenzem-hu-cikk

2020.10.07

MNB: idén már ne fizessenek osztalékot a biztosítók! - azenpenzem.hu cikk

Az MNB új körlevelében továbbra sem javasolja a magyarországi biztosítóknak osztalék- és részvényvisszavásárlási kifizetések, illetve a változó javadalmazások teljesítését. A vírushelyzetből fakadó gazdasági kockázatok továbbra is fennállnak – adta hírül a felügyeleti hatóság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett felügyeleti körlevelében azt javasolja, hogy a járványhelyzet változatlan hosszú távú gazdasági kockázatai miatt a biztosítók halasszák el 2021-re az idei évre esetleg tervezett osztalék-, részvényvisszavásárlási-, illetve nagy összegű változó javadalmazási kifizetéseik teljesítését. Az MNB az európai biztosításfelügyeleti hatóság elvárásaival összhangban már áprilisban is megfogalmazta ezeket a javaslatokat.

A hatóság szerint ezekre a kifizetésekre jövőre is csak abban az esetben kerüljön sor, ha az adott biztosító tőkefeltöltöttsége a kifizetés után is eléri vagy meghaladja a nemzetközi és hazai tőkemegfelelés szokásos átlagát. (Ezek az értékek az elmúlt években a 205-243 százalékos sávban mozogtak). Ez biztosítja továbbra is a biztosítók és a teljes szektor stabil pénzügyi helyzetét, és növeli annak sokkellenálló képességét.

A biztosítói kifizetések korlátozása uniós szinten is megfogalmazódott idén tavasszal. Az Európai Biztosítás- Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2020. április 2-án publikált hasonló elvárásaiban azt is jelezte: a jelenlegi megkötések csak akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak.

Az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) kiadott ajánlása a járvány okozta rendszerszintű pénzügyi válság kialakulásának kockázata miatt javasolta, hogy az érintett hatóságok legalább 2021. január 1-jéig kérjék fel a felügyeleti hatáskörükbe tartozó pénzügyi intézményeket, hogy tartózkodjanak az osztalékfizetéstől, a törzsrészvények visszavásárlásától, valamint a változó javadalmazás jelentős kockázatot vállaló személynek történő fizetésére irányuló kötelezettség létrehozásától. Ezek hatására ugyanis csökken a szavatoló tőke mennyisége vagy minősége uniós csoportszinten, illetve egyéni szinten.

Az MNB egy korábbi körlevelében már felszólította a bankokat is arra, hogy a korábbi, szeptember 30-ig érvényes osztalékkifizetési vagy -jóváhagyási korlátozást hosszabbítsák meg január 1-jéig. Elvárja azt is, hogy a hitelintézetek addig tartózkodjanak a részvényesek díjazását célzó részvényvisszavásárlásoktól, és mérlegeljék a – javadalmazási politikájuk részét képező – változó javadalmazási kifizetések korlátozását is.

 

Forrás