Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

2-millio-magyar-billeg-a-szakadek-szelen-a-korona-valsag-lokheti-oket-a-melybe-penzcentrum-cikk

2020.10.21

2 millió magyar billeg a szakadék szélén: a korona-válság lökheti őket a mélybe - Pénzcentrum cikk

Magyarországon 2019-ben majd 2 millió embert fenyegetett az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség réme. Rájuk leselkedhet most a legnagyobb veszély, a koronavírus-járvány második hullámának közepén, ugyanis a COVID-válság gazdasági következményei rajtuk üthetnek először nagyot.

A nagy COVID-válság előtt, 2019-ben átlagosan az EU lakosságának 21,1 százalékát fenyegette elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség - adta hírül friss publikációjában az Eurostat. Ez összesen nem kevesebb mint 92,4 millió embert jelent, ám jó hír, hogy az ilyen helyzetben lévők aránya 2018-2019 között 0,5 százalékkal csökkent. 

Nem túl rózsás a helyzet

Ha a tagállamokat egyesével megnézzük, akkor azt látni, hogy ma lakosságarányosan Bulgáriában vannak a legtöbben azok, akiket fenyeget az el szegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség. Ott a lakosság 32,5 százaléka ebbe a halmazba tartozik. Nem állnak jól ezen a listán a románok és a görögök sem, ők foglalják a dobogó második és harmadik helyét. De EU-átlag fölötti számokat tud felmutatni a komplett Baltikum, Horvátország, Ciprus és Portugália is.

Ahogy az a grafikonról leolvasható, Magyarország az EU középmezőnyében helyezkedik el, kevesebb mint 2 százalékkal előzve az unió átlagot. Ezek alapján, Magyarországon tavaly több mint

1 millió 800 ezer embert fenyegetett az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség.

Ez a magyar lakosság majdnem negyede, amit azért nagyon fontos kihangsúlyozni, mert a most dübörgő koronavírus-járvány rájuk mérheti a legnagyobb csapást gazdasági oldalról, sokat a szegénységbe lökve. Közvetlen szomszédjaink közül Ausztria, Szlovákia és Szlovénia is előzi Magyarországot, ám az elszegényedéstől legkevésbé Csehországban kell tartaniuk az embereknek. Ott ugyanis a lakosság "mindössze" 12,5 százaléka érintett.

 

Forrás