Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

egyelore-velunk-marad-a-karokozoi-potdij-azenpenzem-hu-cikk

2020.11.09

Egyelőre velünk marad a károkozói pótdíj - azenpenzem.hu cikk

Mától a MABISZ Díjnavigátora segítségével összehasonlíthatjuk a 2021-es kgfb-díjakat. A károkozói pótdíj nem szűnik meg, csak a túlzott, kiárazó tarifákat fogja vizsgálni az MNB – derült a MABISZ mai sajtótájékoztatóján.

Korai még leszűrni, hogy a biztosítók 2021. január 1-jétől meghirdetetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifái mennyivel emelkedtek – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke a mai sajtótájékoztatón.  A biztosítók közül 11-en hirdettek új tarifákat. Évek óta egyre kevesebb autós - idén a magántulajdonban lévő személygépkocsik 17-18 százaléka, a teljes gépjárműállomány 20 százaléka - érintett az év végi kampányban. Mivel a meghirdetett tarifák igen komplexek, érdemes a mától a 2021-es díjakkal frissített MABISZ Díjnavigátor segítségével összehasonlítani azokat – mondta az elnök. Hozzátette: a piacon verseny van, így lehetősége van váltani annak, akinek nem felel meg a biztosító ajánlata.

Rengeteg félrevezető információ jelent meg az MNB elvárásairól, emelte ki a MABISZ elnöke. Valójában a felügyelet azt fogalmazta meg, hogy a biztosítók megalapozott adatokkal támasszák alá tarifáikat, ami jogos elvárás. A károkozói pótdíj megszüntetéséről nincs szó, csak a túlzott, kiárazó tarifákat fogja vizsgálni az MNB. Mivel a károsultak aránya mindössze 4-5 százalék körül mozog, az ügyfelek 95 százalékát nem is érinti ez a kérdés. A károkozói pótdíj a mostani tarifahirdetések alapján megmaradt, de mérséklődött.

Ezt tette a koronavírus a biztosítókkal

A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet teremtett, bár a szektort eddig kevésbé érintette. A GDP alakulása kis késéssel, de a biztosítók életébe is be fog gyűrűzni, ennek hatása várhatóan a jövő évben jelentkezik. A biztosítási termékek közül az utasbiztosítási piacot érintette leginkább a járvány, lényegében megszüntette. Harmadik negyedéves adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, de 70-80 százaléknál kisebb csökkenésre nem számítunk – mondta Pandurics Anett.

A kötelező biztosításokra a járvány elsősorban a kárgyakoriságon keresztül hatott: a második negyedévben 12 százalékkal jobb volt a kárráfordítás, de a nyár folyamán visszatért a válság előtti szintekre, hiszen a korábban tömegközlekedéssel közlekedők is autóba ültek.

Nem váltjuk vissza az életbiztosításokat

A második negyedévben az életbiztosítások növekedése volt megfigyelhető, köszönhetően az online kötéseknek. Nagyon tudatosak az ügyfelek: egyelőre a biztosításokból nincs drámai pénzkivonás, sőt jól alakulnak a számok, az ügyfelek tartják az életbiztosításukat – mondta Pandurics Anett az Azénpénzem.hu kérdésére. Erre magyarázatot adhat a rendkívül magas készpénztartás, hiszen így elsőre ahhoz nyúlnak az emberek. Bőven lenne még hova fejlődni élet-, illetve nyugdíjbiztosítások tekintetében, hiszen míg Nyugat-Európában a lakosság 26 százalékának, Magyarországon csak a 6 százalékának van ilyen megtakarítása.

 

Forrás

Kapcsolódó cikkek:

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ennyivel_emelkedhet_jovore_a_kotelezo_biztositas_ara.717126.html

https://www.portfolio.hu/uzlet/20201106/kotelezo-biztositas-mar-latszik-a-dragulas-es-megvannak-az-elso-nyertesek-is-456178