Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

hatalomatvetel-kozbeni-hullamvolgy-a-cig-pannonianal-portfolio-cikk

2020.11.18

Hatalomátvétel közbeni hullámvölgy a CIG Pannóniánál - Portfolio cikk

5 százalékos díjbevétel-csökkenéssel, 428 millió forintos adózás utáni veszteséggel és az új szerzések 26 százalékos visszaesésével zárta a harmadik negyedévet a CIG Pannónia. Elmondható tehát, hogy a biztosítóban zajló hatalomátvétel és a koronavírus negatív hatásai rányomták bélyegüket az életbiztosító számaira. 

A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág szüneteltetése mellett a biztosító végelszámolja saját közvetítőjét, a CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t, amelynek szerződéses állománya jórészt törlésbe mehet, az erre képzett céltartalék 185 millióval rontotta most az eredményt.

A biztosító augusztus 14-én tartott rendkívüli közgyűléséről alábbi cikkünkben számoltunk be. A menedzsmentváltás október 1-jével zajlott le a biztosítónál, ekkor került a vezérigazgatói székbe a Keszthelyi Holding vezérigazgató-helyettesi székéből érkező Fedák István. Formálisan tehát még az előző felsővezetés számait láthatjuk a gyorsjelentésben.

A CIG Pannóniában a Hungarikum alkuszcég tulajdonosi részesedése a biztosító bejelentése alapján immár 30%-ra nőtt, a tulajdonosi körről itt írtunk részletesen:

Közzétette ma reggel harmadik negyedéves gyorsjelentését a CIG Pannónia. A biztosító

  • az első három negyedévet 746 millió forintos nyereséggel zárta (a CIG EMABIT mint megszüntetett tevékenység nélkül ez 846 millió forint lett volna), ami azt jelenti, hogy a harmadik negyedévben 428 millió forintos veszteséget ért el,
  • ha nem számoljuk a CIG EMABIT-ot, akkor az első két negyedév 837 millió forintját követően minimális, 9 millió forintos nyereséget ért most el a biztosító, vagyis nem egyszerűen a megszüntetett tevékenység húzta le az eredményt.

Az eredmény romlása mögött részben a díjbevételek visszaesése áll: míg az első három negyedévet még az életbiztosítási oldalon 6,5%-os díjbevétel-növekedéssel zárta a társaság, ezen belül a harmadik negyedévben viszont 5,4%-kal visszaestek a díjbevételek. A unit-linked életbiztosítások díjbevétele 9,9%-kal csökkent a harmadik negyedévben, amit nem tudott kompenzálni a hagyományos életbiztosítások 13,2%-os és az egészségbiztosítások 2,1%-os növekedése.

Az olasz meló még nem ért véget

A vállalat igazgatósága felkérte Fedák Istvánt az olasz kárügyeknél változatlanul fennálló kockázatok kezelésére, valamint a folyamatban lévő jogi ügyek stratégiájának módosítására. Elsősorban az olasz ügyek kártartalékainak növekedése következtében az EMABIT szavatolótőke megfelelése a harmadik negyedév végén 135%-ra csökkent. A stratégiaváltás kapcsán a meglévő kártartalékok és regressztartalékok felülvizsgálata megkezdődött, jelen jelentés közzétételekor folyamatban van. A felülvizsgálat eredményeképpen elsősorban a regressztartalékok tekintetében további veszteségek elszámolására számít az EMABIT, melynek számszerűsítése az év végéig várható - közölte a biztosító.

Az új szerzések is kedvezőtlenül alakultak, hiszen

MÍG 2019 HARMADIK NEGYEDÉVÉBEN MÉG 925 MILLIÓ FORINT ÁLLOMÁNYDÍJÚ ÉLETBIZTOSÍTÁST TUDOTT ÉRTÉKESÍTENI A BIZTOSÍTÓ, MOST EZ CSAK 681 MILLIÓ FORINT VOLT, AMI 26,4%-OS VISSZAESÉSNEK FELEL MEG.

A biztosító az értékesítési csatornái átalakításába és racionalizációjába kezdett, ez is indokolhatja a negatív teljesítményt. A gyorsjelentés szerint a társaság 2018 végén azzal a céllal hozta létre leányvállalatát, a CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t, hogy a biztosító disztribúciós csatornáit bővítse, ezáltal az új szerzés volumenét növelje. Tavaly a cég 443 millió forint állománydíjú biztosítást értékesített, 2020-ban 141 millió forintot. A biztosító szigorúan monitorozta a közvetítő tevékenységét, és többször megállapította: a leányvállalat által közvetített biztosítások jelentősen magasabb díjnemfizetési rátával rendelkeznek, mint az átlagos piaci érték. A magas nemfizetési ráta magas jutalékvisszaírást eredményezett és az emellett felmerült operatív költségszintet a csökkenő fedezet nem tudta kitermelni, így a közvetítőcég adózás előtti eredménye negatív lett a 2019-es üzleti évben. A veszteséges működés 2020-ban is folytatódott, 129 millió forint veszteséget okozva a csoportnak. A társaság ismételt elemzése szerint hosszú távon sem lehetséges a leányvállalat működését nyereségessé tenni. Az elemzések áttekintése után 2020. szeptember 9-én a biztosító Igazgatósága kezdeményezte a minősített többségi tulajdoni részesedésű leányvállalatának a végelszámolását. A CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt. 2020. szeptember 30. napján tartott közgyűlésén döntött a végelszámolás megindításáról. A végelszámolás megindításával a Csoport

ARRA SZÁMÍT, HOGY A KORÁBBAN A LEÁNYVÁLLALAT ÁLTAL KÖTÖTT ÉLETBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSEK JELENTŐS RÉSZE TÖRLÉSBE MEGY. A TÖRLÉSEKBŐL SZÁRMAZÓ VESZTESÉGEK FEDEZETÉRE A CSOPORT A HARMADIK NEGYEDÉV VÉGÉN 185 MILLIÓ FORINT CÉLTARTALÉKOT KÉPZETT.

A társaság díjbevételének a szerkezetén is meglátszódik az új értékesítések visszaesése, az ezekből befolyó díjbevétel 49%-kal esett vissza 2019 hasonló negyedévéhez képest.  A korábbi szerzésekből származó díjbevételek (megújítási díj) viszont 17%-kal emelkedett, miközben az egyszeri/eseti díjak 41%-kal visszaestek.

 

Forrás

Kapcsolódó cikk: https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/cig-pannonia-harmadik-negyedev-tozsde-jelentes-meszaros-lorinc-olaszorszag.717772.html