Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

itt-az-mnb-jovahagyasa-a-hungarikum-lett-a-cig-pannonia-legnagyobb-tulajdonosa-hvg-cikk

2020.11.24

Itt az MNB jóváhagyása: a Hungarikum lett a CIG Pannónia legnagyobb tulajdonosa - HVG cikk

A CIG Pannónia Életbiztosító közleménye szerint az MNB engedélyezte, hogy a biztosítóban a Hungarikum Alkusz Kft. 20%-os határértéket meghaladó, de 33%-ot el nem érő közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen. Ezzel az alkuszcég vált a biztosító legnagyobb tulajdonosává.

Az MNB határozata kiterjedt arra is, hogy a Hungarikum Alkusz Kft. a CIG Pannónia leányvállalatában a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt-ben 20%-os határértéket meghaladó, de 33%-ot el nem érő közvetett tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen.

Szeptember eleje óta tudni lehet, hogy az Opus kiszáll a CIG Pannóniából, akkor még úgy tűnt, a CIG EMABIT kockázatosabb tevékenységei miatt történik meg a lépés. Szeptember 25-én aztán kiderült, hogy Keszthelyi Erik Hungarikum Alkusz Kft.-jéhez kerül az Opus tulajdonrésze. Az Opusban és a Hungarikumban is tulajdonrésszel rendelkezik Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember.

Szeptember végén szerzett meg a Hungarikum Alkusz Kft. 23 466 020 darab CIG Pannónia részvényt az Opus Globáltól, ezzel a társaság tulajdonrésze 28,06%-ra növekedett a magyar biztosítóban. Vélhetően ez volt az a tranzakció, amit most az MNB jóváhagyott. Ezzel a mostani jóváhagyással egyébként az alkuszcég biztosítóban lévő részesedése meghaladja a 30%-ot.

A közlemény szerint az MNB azt is engedélyezte, hogy a Keszthelyi Holding Zrt. és Keszthelyi Erik a CIG Pannóniában és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt-ben is 10%-os határértéket meghaladó, de 20%-ot el nem érő közvetett tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen.

 

Forrás

Kapcsolódó cikk:

https://www.portfolio.hu/bank/20201120/meggondolta-magat-az-mkb-bank-megsem-szakit-a-cig-pannoniaval-458292