Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

penzugyminiszterium-most-erdemes-nyugdijpenztari-megtakaritast-inditani-portfolio-cikk

2020.12.07

Pénzügyminisztérium: most érdemes nyugdíjpénztári megtakarítást indítani - Portfolio cikk

Érdemes kihasználni az önkéntes pénztári befizetések után járó adókedvezményt, aki idén indít, illetve folytat ilyen célú megtakarításokat, akár 280 ezer forint adójóváírással is számolhat - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

 Az öngondoskodást adókedvezménnyel és az adminisztrációs terhek átvállalásával segíti a kormány, az intézkedések eredményeként az idén több mint 910 ezer magánszemély vett igénybe összességében csaknem 43 milliárd forint összegű adókedvezményt 2019-es befizetései után - mondta el Izer Norbert.

Az adókedvezmény igénybevétele rendkívül egyszerű - hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta: a magyar e-szja rendszerben Európában egyedülálló módon a bevallási tervezet tartalmazza a kedvezmény igénybevételéhez szükséges sorokat és a pénztár számlaszámát. Kizárólag a két vagy több pénztárba befizető magánszemélynek kell dönteni arról, hogy melyik pénztárba utalja az adóhivatal a visszajáró adó összegét - tette hozzá.   

Az adókedvezményt a magánszemélyek, akik még idén kötnek ilyen szerződést, már jövőre igénybe is vehetik - húzta alá Izer Norbert.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát. Ha valakinek több fajta nyugdíjcélú megtakarítása is van, akkor az adókedvezmény éves korlátja 280 ezer forint - részletezte.

 

Forrás