Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

horvatorszagi-foldrenges-felmilliardnal-is-tobbet-bukhattak-a-magyar-biztositok-portfolio-cikk

2021.01.06

Horvátországi földrengés: félmilliárdnál is többet bukhattak a magyar biztosítók - Portfolio cikk

Eddig mintegy 1070 kárbejelentés érkezett a két ünnep közötti földrengéssel kapcsolatban a legnagyobb hazai lakásbiztosítóhoz, az Aegon Biztosítóhoz, az ügyfelek által becsült kárösszeg 234 millió forint - közölte a társaság. Az Aegon részesedése közel egyharmad a lakásbiztosítások piacán, és vállalati vagyonkárokról is szó van, így a horvát földrengésből származó károk összege bőven félmilliárd forint felett lehet Magyarországon.

Az utóbbi évek legsúlyosabb, halálos áldozatokat is követelő földrengése pusztított 2020 december 29-én Horvátországban, de a földmozgások Magyarországot is érintették. Az Aegon január 5-éig a bejelentések nagyrészét feldolgozta, és a jogosnak minősített kárigényeket folyamatosan téríti a károsultaknak. Épületekben és ingóságokban esett kár, így viszonylag magas, mintegy 220 ezer forint az egy bejelentésre jutó kárérték. A gyors biztosítási ügyintézést segítik a biztosítótársaság digitális kárrendezési szolgáltatásai – mint az online kárbejelentési és videós kárfelmérési lehetőség –, amelyeknek köszönhetően a közbenső ünnepnapok és hosszú hétvége ellenére a szemlézett károk 89 százalékában már sikerült lezárni az eljárást.

A legtöbb bejelentett kár a déli határhoz közeli Baranyából, Somogyból és Zalából érkezett, a városok közül a baranyai megyeszékhely, Pécs, illetve a Pécshez viszonylag közel fekvő Kaposvár és Nagyatád következik a sorban. Az Aegon szakértői azt tapasztalták, hogy az említett három megyéből érkezett kárbejelentések nagyobb része megalapozott, és összefüggésbe hozható a földmozgással, ezeket a károkat a biztosító rendezi.

Annak eldöntéséhez, hogy a kárrendezési igény indokolt-e,

A HAZAI BIZTOSÍTÓTÁRSASÁGOK A MAGYARORSZÁGI FÖLDRENGÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER NYILVÁNOSAN ELÉRHETŐ, INTERAKTÍV ADATBÁZISÁRA TÁMASZKODNAK, AMELYNEK ALAPJÁN KÉTSÉGET KIZÁRÓAN BEAZONOSÍTHATÓ, HOGY TERÜLETILEG HOL JELENTKEZTEK OLYAN FÖLDRENGÉSEK,

amelyek biztosítási eseménynek minősülő károkat okozhattak. A kárigények megalapozottságát illetően a biztosító alapos vizsgálatot végez, a kárszakértők szakmai felkészültségének köszönhetően.

A földrengés-károk Magyarországon ritkák, de ha mégis megtörténnek, a kármegelőzési célú műszaki beavatkozások fontosak lehetnek: mint például a megrongálódott épületek esetleges áramtalanítása, a vízvezetékek lezárása. Az épületek időszakos karbantartása sem lényegtelen a kármegelőzés szempontjából - hívta fel a figyelmet a biztosító. A természeti csapások ellen a biztosítások olyan védelmet nyújtanak az ügyfeleknek, amelyekkel legalább pénzügyi értelemben szavatolható a biztonságuk.

 

Forrás