Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

az-elfagyott-vizvezetek-es-a-biztositasi-kar-szerepe-origo-cikk

2021.02.01

Az elfagyott vízvezeték és a biztosítási kár szerepe - Origo cikk

A legtöbb lakásbiztosítás ugyan tartalmazza biztosítási eseményként a fagykárt. De számos esetben részletesen meg vannak jelölve azok a kárenyhítési kötelezettség részeként megjelölt intézkedések is, amelyeket a tulajdonosnak meg kell tennie, hogy a biztosító baj esetén fizessen – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A tél beálltával nem csak járműveinket, de lakóingatlanunkat is fel kell készíteni a hideg időre. A vízvezetékek és vízóra elfagyása nagyon sok kellemetlenséget és költséget tud okozni, ezért időben gondoljunk a megelőzésre – fejtette ki dr. Gombolai Éva.

Magyarországon a fagyhatár 0,8 méter mélység környékén van. Így a megelőzés első lépcsőfoka az, hogy már az építéskor, telepítéskor lehetőség szerinte ennél mélyebbre legyenek a csövek fektetve.

A többi vezeték esetén a megfelelő szigeteléssel, fagycsap beépítésével előzhető meg azok elfagyása. Ne felejtsük, hogy a szigetelés hosszan fenntartó hideg idő esetén nem minden esetben nyújt megfelelő védelmet, így a temperálás nyújthat megoldást.

Olyan helyeken, ahol a tél során nem használjuk a vizet, így nyaralóban, kerti csapnál, víztelenítsünk időben. A vízóra nagyon érzékeny és bőven a fagyhatár felett van, így itt a fedés, szigetelés különösen lényeges.

A megelőzés fontosságát azért sem lehet eleget hangsúlyozni, mert ha elmulasztjuk a szükséges kármegelőzési intézkedéseket, a baj beállta esetén a költségek is ránk fognak maradni.

 

Ez alól csak abban az esetben mentesülünk, ha rendelkezünk olyan biztosítással, mely a fagykárra is kiterjed. Fő szabály szerint azonban önmagában ez sem elegendő.

A fagykár biztosítási esemény, de...

A legtöbb lakásbiztosítás ugyan tartalmazza biztosítási eseményként a fagykárt.

De számos esetben részletesen meg vannak jelölve azok a kárenyhítési kötelezettség részeként megjelölt intézkedések is, amelyeket a tulajdonosnak meg kell tennie, hogy a biztosító baj esetén fizessen.

Mivel az elfagyott vezeték kiásása, javítása, az elfolyt víz mennyisége több százezer forintos kárt is okozhat, a megelőzés és a megfelelő biztosítás többszörösen megtérülhet – húzta alá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

 

Forrás