Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

elfogult-volt-egy-biztositoval-szemben-az-alkuszceg-le-is-csapott-ra-az-mnb-portfolio-cikk

2021.02.01

Elfogult volt egy biztosítóval szemben az alkuszcég, le is csapott rá az MNB - Portfolio cikk

Az MNB összesen 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re. Bár a társaságnak alkuszként ügyfelei megbízásából kellett volna – kellő számú ajánlatot összehasonlítva – a legjobb életbiztosítást megtalálni, összesen két biztosító termékeit mutatta be, s jellemzően csak egyikükét kínálta, lényegében annak ügynökeként eljárva - közölte a felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-nél a 2017. januártól az ellenőrzés lezárásáig tartó időszakot áttekintve.

A jegybank megállapította, hogy

A TÁRSASÁGNAK A BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁSI TERMÉKEK ÉRTÉKESÍTÉSÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI, ILLETVE ÉRDEKKONFLIKTUSOK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYZATA NEM VOLT MEGFELELŐ, S NEM VÉGEZTE EL MEGFELELŐEN AZ ÖSZTÖNZŐK ESETLEGES KÁROS HATÁSAIRA VONATKOZÓ - A JOGSZABÁLY ÁLTAL ELŐÍRT - ÁTFOGÓ ELEMZÉST SEM.

A LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft. biztosítási alkuszi tevékenysége során a biztosítási ajánlatok elemzésénél minden ügyfél számára azonos, nem egyediesített összehasonlító táblázatot alkalmazott és ebben mindössze két biztosító termékét szerepeltette. Ezáltal nem elemzett elegendő számú, a piacon elérhető biztosítást, megsértve az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat. A társaság továbbá nem teljesítette mindenkor dokumentáltan és teljeskörűen a szerződéskötést megelőző ügyfél-tájékoztatási és ajánlatelemzési kötelezettségét, illetve igényfelmérési kötelezettségének sem a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglaltakkal összhangban tett eleget.

A társaság helytelenül vezette – az egyes közvetítőinek termékértékesítési jogosultságával szorosan összefüggő – szakmai képzési, továbbképzési nyilvántartását, továbbá biztosításközvetítői kapcsán egyes esetekben hibásan rögzítette azok fennálló jogviszonyának kezdetét és végét.

A feltárt jogsértések miatt az MNB a ma közzétett határozatában

9 MILLIÓ FORINT FELÜGYELETI ÉS 6 MILLIÓ FORINT FOGYASZTÓVÉDELMI BÍRSÁGOT SZABOTT KI A LIC FÜGGETLEN BIZTOSÍTÁSI KÖZVETÍTŐ KFT.-RE ÉS (A JOGSÉRTÉSEK TÍPUSÁTÓL FÜGGŐEN) 45-90 NAPOS HATÁRIDŐVEL KÖTELEZTE A FELTÁRT HIÁNYOSSÁGOK PÓTLÁSÁRA ÉS A JOGSZABÁLYSZERŰ MŰKÖDÉS HELYREÁLLÍTÁSÁRA.

A jegybank a bírság összegének meghatározásakor különösen súlyos jogszabálysértésként vette figyelembe, hogy a megtakarításos életbiztosítási termékek esetében csupán két biztosító termékeinek értékesítésére kötött együttműködési megállapodást, és ezen belül is gyakorlatilag kizárólag egy biztosítóét értékesítette, miközben a vizsgált időszakban 12 biztosító is kínált ilyen típusú, egymással versengő termékeket. A társaság ezzel számára tiltott ügynöki tevékenységet valósított meg.

 

Forrás