Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

elfogadtathato-a-nyugdijjogosultsagban-a-kulfoldon-toltott-ido-napi-hu-cikk

2021.02.15

Elfogadtatható a nyugdíjjogosultságban a külföldön töltött idő - Napi.hu cikk

A külföldön szerzett szolgálati időt az illetékes külföldi nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv ismeri el, automatikus eljárásban. De a biztosítás előtt álló személy közbeléphet, ha pontatlan adatokat lát.

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási idő, járulékfizetési adatok és jogosultsági időszakok érintett személlyel történő egyeztetésére irányuló eljárás tovább folytatódik 2021-ben is. Ennek részeként a nyugdíjbiztosítási feladatokat ellátó igazgatási szerv határozatban rögzíti az egyeztetett szolgálati időt, a nők negyven év kedvezményes nyugellátásához szerzett jogosultsági időt, ezen belül a keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági időt, és a foglalkoztatói, valamint járulékfizetéssel kapcsolatos adatokat. Az eljárás során külföldön szerzett szolgálati idők egyeztetésére is lehetőség van.

Fontos, hogy a külföldön szerzett szolgálati idő az illetékes külföldi nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által kerül elismerésre, és a magyar nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv adategyeztetési eljárásában ez az időtartam tájékoztató jelleggel kerül közlésre.

Ha az érintett személy az adategyeztetési eljárás során tájékoztató jelleggel közölt külföldi szolgálati idejével nem ért egyet, ezt a külföldi illetékes biztosító intézménnyel rendezheti, a magyar jogorvoslati út ezen a problémán nem tud segíteni, nincs hozzá jogi eszköze. hivatalból történő adategyeztetési eljáráson kívül továbbra is lehetőség van kérelem benyújtására hatósági bizonyítvány kiadása iránt a nyilvántartásban szereplő szolgálati idő igazolásáról.

Fontos tudni, hogy az EU-n belül amikor eljön az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon, az illetőnek abban az országban kell a kérelmet benyújtania, ahol él, vagy abban, ahol utoljára dolgozott. Ez az ország lesz ezután felelős azért, hogy a kérelmét feldolgozza, és bekérje a befizetett nyugdíjjárulékokról szóló adatokat azokból az országokból, ahol dolgozott. Az érintett külön nyugdíjat fog kapni az összes olyan uniós országtól, ahol legalább egy évig munkát végzett vagy járulékot fizetett. A nyugdíjat az egyes országok akkor kezdik el folyósítani, amikor Ön az adott országban irányadó nyugdíjkorhatárt eléri - derül ki az uniós tájékoztatókból.

 

Forrás