Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

kormanyinfo-bezar-az-osszes-iskola-ovoda-a-legtobb-uzlet-es-szolgaltatas-hvg-cikk

2021.03.04

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás - HVG cikk

Zár az ország, digitális oktatásra állnak át az iskolák, két hétig az üzletek is lehúzzák a rolót.

Rendhagyó kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely, ugyanis jelenleg is tart egy járványügyi kormányülés. A politikus elmondta, a jelenlegi tendenciák egyértelműek, nő a terjedés sebessége, "a reprodukció ráta pedig az egyik legmagasabb Európában." Pozitívnak értékelta ugyanakkor, hogy Magyarország jól halad az oltással, és jövő héten az Unión belül Magyarország lehet a leginkább átoltott ország, de a társdalmi védettséget még a nyugati és keleti vakcinákkal sem lehet a kövektező hetekben kialakítani.

Gulyás elmondása szerint a koronavírus harmadik hulláma erősebb, mint az eddigi kettő, ezért a szakemberekkel való egyeztetés után a következő döntések születtek, amiknek részleteiről a továbbiakban tájékoztatja a lakosságot:

  • Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák. A középiskolákra és egyetemekre, főiskolákra vonatkozó szabályok változatlanok.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet. Ennek a részletszabályairól holnap hoz döntést az Operatív törzs.
  • A konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései csak zártkapuk mögött lehetnek megtartva.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett abban az esetben, ha biztosított a másfél méteres távolság.
  • Minden munkaadót felkérnek arra, hogy ahol van lehetőség otthoni munkavégzésre, ott ezt biztosítsák.
  • Kötelező a maszkhasználat mindenhol szabadtéren.
  • Szigorodik a határátlépés.
  • A szállodákra és vendéglátóiparra érvényes kedvezményeket minden szektorra kiterjesztik a korlátozások időtartamára, aminek most be kell zárni.

A nyitás Gulyás ígérete szerint már március 22-én megkezdődik, de ütemezetten, ezért arra kért mindenkit, töltse ki az ezzel kapcsolatos nemzeti konzultációt.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, az új egészségügyi jogviszony miatt kieső dolgozók 96,3 százaléka írta alá az új jogviszony létesítéséhez szerződést, és "minden adott ahhoz, hogy szolgálatot telejsítsenek ebben a rendkívül nehéz helyzetben."

A készülő vakcinaigazolványokról elmondta, jelenleg nincs egységes EU-s szabályozás, és nincs döntés arról sem, hogy kell-e tartalmaznia az oltás fajtáját is, majd elmondta, ha egy ország nem fogadja el a magyar oltási igazolványt, akkor viszonossági alapon mi sem fogadjuk el azért az országét.

A Fidesz Néppártból frakciójából való kilépésére/kizárásáról is beszélt: szerinte a Fidesz próbált együttműködni, de az EPP úgy tűnik, "nem hagy teret a hagyományos kereszténydemokrata" pártoknak, de úgy látják, a jó kapcsolatokat meg tudják őrizni a német CDU-val a kialakult helyzet ellenére is. "Mindenkinek sok sikert kívánunk, aki úgy dönt, hogy az Európai Néppárt frakciójában vesz részt" - mondta.

 

Forrás

Kapcsolódó cikk: https://index.hu/belfold/2021/03/04/komoly-szigoritasokat-jelenthetnek-be-a-mai-kormanyinfon/