Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

kesz-csoda-amit-a-magyar-biztositok-muveltek-az-ugynokok-is-megtaltosodtak-portfolio-cikk

2021.03.05

Kész csoda, amit a magyar biztosítók műveltek, az ügynökök is megtáltosodtak - Portfolio cikk

Nem állt meg a magyar biztosítási piac növekedése 2020-ban sem, de az előző éveknél sokkal lassabban, 4,7%-kal nőtt a szektor éves díjbevétele, meghaladva végül az 1200 milliárd forintot. Érkeztek kiugró számok is: miközben kevesebb mint felére esett az utasbiztosítások díjbevétele, sikeresen szólították meg az életbiztosítási közvetítők a lakosságot a járvány alatt is: a rendszeres díjas unit-linked termékeknek köszönhetően hat éve nem áramlott ennyi friss pénz a hazai életbiztosításokba.

A biztosítók azonban a nem-életbiztosításokon szakítottak igazán nagyot: elsősorban a kedvező kárstatisztikának köszönhetően emelkedett nyereségük új csúcsra, 84 milliárd forintra.

Közzétette ma reggel a Magyar Nemzeti Bank a magyar biztosítási piacra vonatkozó legfontosabb éves statisztikáit, ezek alapján 2015 óta nem látott szintre lassult a piac növekedése.

A magyar biztosítási piac teljes díjbevétele 4,7%-kal 1204 milliárd forintra emelkedett, ezen belül

  • a nem-életbiztosítások díjbevétele 5,2%-kal 674 milliárd forintra nőtt,
  • az életbiztosítási díjbevételek 4,0%-kal 530 milliárd forintra növekedtek,
  • ha az utóbbit korrigáljuk az egyszeri díjakkal (10%-ban figyelembe véve őket), akkor az életbiztosítási piac nagyon erős, 8,5%-os bővülését látjuk.

A teljes biztosítási piac tavaly tavaly 54 milliárd forinttal bővült, ebből 28 milliárd a rendszeres díjas unit-linked életbiztosításoknak, 17 milliárd forint pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknak volt köszönhető. Utóbbiban a korábbi baleseti adó biztosítási adóként történt díjba építésének (az alacsonyabb 2019-es bázison keresztül) volt még némi szerepe.

Egészen meglepő ugyanakkor az életbiztosítási díjbevételek 8,5%-os korrigált díjbevétel-növekedése, ami elsősorban a rendszeres díjas unit-linked termékek 14,0%-os száguldásának köszönhető. A koronavírus-járvány szemmel láthatóan felértékelte a tartalékolási motívumokat a biztosítási piacon is, és nemcsak a nyugdíjbiztosítások esetében: miközben a rendszeres unit-linked piac 28 milliárddal bővült tavaly, a nyugdíjbiztosításoknál (vegyes termékekkel együtt) 15 milliárdos volt a bővülés. Adókedvezményes nyugdíjbiztosítási szerződésből immár 379 ezer van, ami egy év alatt 11%-os növekedést jelent.

A mindig volatilisen alakuló egyszeri díjas életbiztosítások szempontjából nem volt kedvező a tavalyi év: díjbevételük 2019-hez képest 9,8%-kal esett vissza, miközben a teljes rendszeres díjas életbiztosítási piac 9,2%-kal nőtt.

Egy másik, több mint két hete közzétett statisztika szintén az életbiztosítási piac erőteljese felfutásáról árulkodik: 2014 óta nem látott összeg, 65 milliárd forintnyi friss pénz áramlott be a nettó tranzakciós adatok alapján a piacra, különösen a második és a negyedik negyedév volt ebből a szempontból erős.

E fejleménynek, illetve a jó második és negyedik negyedéves hozamoknak köszönhetően megfordulni látszik egy trend az életbiztosítási piacon: arányuk a lakosság teljes pénzügyi eszközállományán belül fokozatosan emelkedett 2020 folyamán, de még így is messze van a korábban látott 5% feletti értéktől.

A nem-életbiztosítási piacon – miközben az utasbiztosítások díjbevétele érthető módon 59%-ot zuhant -  a károk alakulása hatott kedvezően a biztosítók nyereségességére. Miközben a nem-életbiztosítási piac díjbevétele 33 milliárd forinttal nőtt, aközben a nettó kárráfordítások csak 5 milliárd forinttal emelkedtek (például a kevesebb gépjármű-használat miatt, amit a nem kgfb-s autókárok mutatnak), így a biztosítók nem-életbiztosításból származó nyeresége (biztosítástechnikai eredmény) csaknem 13 milliárd forinttal javult.

A magyar biztosítók adózott nyeresége így tavaly 84 milliárd forint volt, amire tudomásunk szerint még nem volt példa. Ráadásul ezt egy százmilliárd forint közeli biztosítási adó befizetése mellett tudták elérni, ami a jóval nyereségesebb nem-élet üzletágat terheli, igaz, a biztosítási díjakban jórészt tükröződik. 

2020 tehát erős év volt a körülményekhez képest a biztosítási piacon, ám mivel a válságok hatásai jellemzően egy-másfél éves csúszással szoktak jelentkezni a szektorban, a 2021-es év a tavalyinál nehezebbnek ígérkezik, különösen a díjbevételek szempontjából. Kedvező kárstatisztikák mellett a nyereség akár tovább is emelkedhet.

 

Forrás