Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

aegon-ugy-kiakadtak-a-hollandok-a-cig-pannonia-lehet-az-egyik-uj-befuto-portfolio-cikk

2021.04.20

Aegon-ügy: kiakadtak a hollandok, a CIG Pannónia lehet az egyik új befutó - Portfolio cikk

Diplomáciai úton aggodalmának adott hangot a holland kormány az Aegon Magyarország adásvételének magyar állami megvétózása miatt – írja a Bloomberg, amely szerint a Vienna Insurance Group elutasítása után a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia a lehetséges kérők között található. A Portfolio becslései szerint 100-150 milliárd forintot érő Aegon Magyarország megvásárlásához azonban a CIG Pannónia kevés lehet, nála jóval nagyobb tulajdonostárs(ak) bevonása válhat szükségessé.

A holland kormány diplomáciai csatornákon kommunikált az ügyben a magyar kormánnyal, ám ezt a meg nem nevezett forrásokra alapozott értesülést sem a magyar hatóságok, sem az eladó Aegon, sem pedig a vételtől eleső Vienna Insurane Group nem kommentálta a hírügynökségnek.

A magyar kormány április elején vétózta meg a holland tulajdonban lévő Aegon Magyarország értékesítését az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) számára. A vétó azért is lepett meg sokakat, mert nem a tárgyalásokba bevont Pénzügyminisztériumtól, hanem a Belügyminisztériumtól érkezett, mégpedig az utolsó pillanatban.

Alábbi két cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a VIG számára stratégiai jelentőségű befektetés lett volna a tranzakció, amit egyébként a magas, 830 millió eurós ár is tükröz (a lengyel, román és török érdekeltség mellett a cégérték nagy részét a magyar Aegon adja, amely a teljes csomagban szereplő biztosítók díjbevételeinek mintegy kétharmadát képviseli).

A Bloomberg szerint az európai kormányok rutinszerűen szoktak megakadályozni nagy tranzakciókat, hogy ezzel megakadályozzák piaci monopóliumok létrejöttét, munkahelyeket óvjanak meg és nemzetbiztonsági szempontokat érvényesítsenek, ugyanakkor nem úgy tűnik, hogy az Aegon Magyarország eladásának megvétózása bármelyik kategóriába illeszkedne.

A hírügynökség megkérdezte Bod Péter Ákost korábbi jegybankelnököt, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorát, aki szerint Magyarország európai élenjáró az állami intervencióban, és bár a tranzakció megakadályozása sokakat meglepett, tulajdonképpen a trendbe illeszkedik.

A piacon most többek között a Mészáros-Keszthelyi-féle Hungarikum alkuszcsoport 33%-os tulajdonában álló CIG Pannóniát tekintik potenciális kérőnek az Aegonra, amelynek árfolyama a vétó hírét követő két napban 13%-ot emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén, alig 30 milliárd forintos piaci értéke azonban jóval kisebb az Aegonénál.

„A kármelita kolostorban is foglalkoztak” a témával, de megfelelő saját, biztosítási szakembergárda híján elengedték a biztosítót - írtuk korábban a végül elmaradt tranzakció kapcsán, a fenti hírek azonban azt mutatják, hogy állami és kormányközeli körökben mégis csak élénken foglalkoznak a témával.

Fedák István, a CIG Pannónia vezérigazgatója novemberben az Aegon esetleges állami megvásárlása kapcsán még azt mondta a Portfolio-nak: "Én nem vettem részt semmilyen erről szóló megbeszélésen. Nagyon örülnék egy ilyen tranzakciónak, de nem tudok róla, hogy mi ebben érdekeltek lennénk. Attól függően, hogy ki lesz az új tulajdonos, nagy mértékben át fog alakulni a magyar biztosítási piac, arra számítok, hogy át fognak rendeződni a piaci erőviszonyok."

Forrás