Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

durvan-megugrott-a-keszpenzfelvetel-dija-ennyibe-kerul-ha-nagyobb-osszeg-kell-a-banktol-penzcentrum-cikk

2021.05.05

Durván megugrott a készpénzfelvétel díja: ennyibe kerül, ha nagyobb összeg kell a banktól - Pénzcentrum cikk

Bár tény, hogy az utalás a legtöbb esetben olcsóbb és kényelmesebb megoldás, bármelyikünk kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy nagyobb összegű készpénzt kényszerül felvenni. Lehet egy ingatlan, vagy egy autó megvétele, vagy egy nem várt kiadás gyors rendezése. Ilyenkor lehet érdemes tisztában lenni, milyen feltételekkel és buktatókkal találkozhatunk, ha nagy összegű készpénz felvételét tervezzük. A koronavírus járvány miatt a bankok ügyfelei közül egyre többen részesítik előnyben az internetbank és a mobilalkalmazás nyújtotta online megoldásokat, a tavalyi évben ezért megszokottnál is kevesebb pénztári készpénzfelvétel került lebonyolításra a szolgáltatók pénztáraiban.

Az MNB erre vonatkozó statisztikái szerint 2020 második negyedévében mindössze 1 012 500 ilyen tranzakció zajlott el, ami 640 704-el kevesebb a 2019 második negyedéves 1 653 204 készpénzfelvételt mutató statisztikánál. Ennél még szembetűnőbb a készpénzfelvételek összege közti különbség. A 2020 második negyedévében felvett 722 902 millió forint egészen elképesztő visszaesés ugyanis az előző év második negyedévi 1 billió 996 952 millió forinthoz képest.

Igaz ezek a számok a pandémiából való kilábalással párhuzamosan lassú emelkedésnek indultak és a tavalyi év negyedik negyedévében már 1 167 623 pénztári készpénzfelvétel történt, összesen 913 690 millió forintos értékben, látható, hogy a magyarok számára a korábbinál is idegenebb tereppé vált a készpénzfelvétel e kevésbé gyakori módja. Életünk normalizálódásával persze egyre többünknek lesz érdemes tisztában lenni a bankok ilyen jellegű tranzakciókra vonatkozó aktuális kondícióval.

A nagy összegű készpénzfelvétel kötöttségei

Mivel az, hogy átutalással vagy készpénzben éri e meg inkább kifizetni egy nagyobb összeget, nem igen lehet kérdés, ezért a legtöbben eleve leginkább speciális helyzetekben, például öröklés, vagy lakásvásárlás során élünk az utóbbi lehetőséggel.

Ez fokozottan fontossá teszi, hogy tájékozódjunk, mielőtt kevésbé hétköznapi összegű tranzakciót indítunk bankunknál. Komoly meglepetések érhetnek ugyanis, ha nem járunk elég alaposan utána a pénztári készpénzfelvételt kísérő teendőknek és költségeknek, például büntető díjakba is könnyen belefuthatunk.

Az első dolog, amire egy ilyen tranzakciónál figyelni kell, hogy nagyobb összegű készpénzfelvételi igényünk előre be kell jelentenünk bankunk felé. Az értékhatár, amelytől az adott pénzintézetek elvárják ezt igen eltérő, jellemzően fél és 2 millió forint közé esik.

Fontos még szem előtt tartani a bankonként eltérő bejelentési határidőket is. Nagy összegű pénztári készpénzfelvételi igényünket jó esetben egy, de van ahol két banki munkanappal korábban jeleznünk kell. Több pénzintézetnél gyakorlat, hogy bizonyos értékhatárig megelégednek az 1 munkanappal, de afelett már 2 nappal korábban be kell nyújtanunk a készpénzfelvételi igényünket.

Az sem mindegy, hogy előző nap hány órakor sikerül ezt elintéznünk. Van bank ugyanis, ahol elég az adott nap 15 óráig megtennünk a bejelentést, de jellemzőbb, hogy 11 vagy dél után már nem tudják biztosítani a következő napi pénzfelvételt. Ha nem figyelünk és elkésünk vele, akkor pedig egy további napot kell várnunk rá, hogy a pénzünkhöz jussunk.

Ha nem figyelünk, súlyos pluszköltségekkel számolhatunk

A fentiek betartása mellett biztosak lehetünk benne, hogy a kívánt időpontban, a kívánt bankfiókban juthatunk pénzünkhöz, de sok helyen nem kizárt, hogy  előzetes bejelentés nélkül, a bankunkat váratlanul felkeresve is lesz akkora szerencsénk, hogy  az adott bankfiók gond nélkül kifizeti nekünk a kívánt összeget.

Fontos viszont, hogy a pénzintézetek az ilyen eseteknél is eltérő módon járnak el. Találtunk olyan bankot, akinél az ilyen tranzakció nem jár plusz költséggel, olyat, amelyik ilyen esetekben magasabb díjszabással dolgozik de olyat is, amelyik a normál pénztári készpénzfelvételi díjon felül számít fel egy úgynevezett büntetődíjat. A legbiztosabb mindenesetre, ha élünk az előzetes bejelentés lehetőségével.

Ha ez nem megoldható, legyünk nagyon körültekintőek. A szabályok betartása persze nem véd meg minden lehetséges bonyodalomtól, sőt az egyik legköltségesebb buktatóba is belefuthatunk vele.