Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

a-kasszaban-tartotta-az-ugyfelpenzeket-a-novis-azenpenzem-hu-cikk

2021.05.07

A kasszában tartotta az ügyfélpénzeket a Novis? - azenpenzem.hu cikk

A már többször elmarasztalt Novis Biztosítót a szlovák felügyeleti hatóság arra kötelezte, hogy a hozzá befizetett díjakat a szerződési feltételek szerint fektesse be. Mindent nem láthatunk még világosan az ügyben, mert több előírás is akad, amit csak később tesznek közzé. Az itthon határon túli biztosítóként működő Novis Poisťovňa a.s. felügyeletét ellátó Szlovák Nemzeti Bank (NBS) 2021. április 19-i határozatában megállapította, hogy a társaság 2019. december 31. és 2020. augusztus 30. között nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően, hanem a nyilvántartott ügyfélszámla egyenlegénél kisebb mértékben fektette be ügyfelei befizetett biztosítási díjait – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A szlovák felügyeleti hatóság ezért kötelezte a Novist, hogy az érintett befektetési (unit-linked) szerződések teljes biztosítási díját a szerződési feltételek szerint, körültekintő módon fektesse be. A határozat további előírásokat is tartalmaz, amelyeket azonban csak teljesítési határidejük után (idén május 11-én, július 1-jén, illetve október 1-jén) hozzák nyilvánosságra.

A szlovák biztosítónak az MNB már korábban felfüggesztette, majd megtiltotta öt befektetési egységekhez kötött (unit linked) élet- és nyugdíjbiztosításának magyarországi terjesztését, majd további termékek értékesítését is leállította. 2020 szeptemberében az NBS Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatósággal  (EIOPA) együttműködve egész Európában felfüggesztették a társaság tevékenységét. Nem sokkal később az is kiderült, hogy az NBS szerint a biztosító tartalékai nem érik el a szükséges szintet. 

Mint az MNB megállapította, a nyilvánosan elérhető éves jelentések szerint az elmúlt évek során a magyar ügyfelek mintegy húszmilliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a Novisnak. Ezért – figyelmeztet a magyar felügyeleti hatóság is - a meglévő magyarországi ügyfeleknek is célszerű folyamatosan tájékozódni, és – a szerződéses feltételek adta keretek közt – felelős döntést hozni.

Forrás