Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

kijott-a-rendelet-az-uj-rendszamtablakrol-4-betu-3-szambol-all-majd-telex-cikk

2021.06.03

Kijött a rendelet az új rendszámtáblákról, 4 betű-3 számból áll majd - Telex cikk

A négy betűből és három számból álló új rendszámtáblákat eszerint 2022. július 1-től vezetik be. A négy betű két-két betűre tagozódik majd, közte a magyar címer lesz látható. Az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó kell legyen. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. A rendszámtáblán, csakúgy, mint a mostaniakon, ott lesz az EU-címer, és a H betű is kék háttéren. Az új formátum a „zöld” és a szürke rendszámokra is jön.

A rendelet hivatalos rajzot is közöl az új rendszámról.

Megmaradnak a különleges, négyzetesebb alakú rendszámtáblák is, mégpedig az alábbi módokon:

A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd. Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT.

A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön. A TX és OT rendszámok után a kezdőbetűk után még két betű, kötőjel és három számjegy jön.

Továbbra is lehetőség lesz egyéni rendszámtáblákra, erről azt mondja a rendelet, hogy „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

A rendelet szerint „a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető. Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső
kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi.”

Az ITM közleménye szerint „a három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be”.

A közlemény szerint az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. A felmenő rendszerű bevezetés „semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli, a forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket”.

Az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” (mint ideiglenes) betűjelűeket adnak majd ki.