Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

zold-utat-mutatott-a-gvh-meszaros-lorincek-terjeszkedesenek-a-cig-pannoniaban-portfolio-cikk

2021.07.15

Zöld utat mutatott a GVH Mészáros Lőrincék terjeszkedésének a CIG Pannóniában - Portfolio cikk

Nem látott okot a Gazdasági Versenyhivatal arra, hogy vizsgálatot rendeljen el a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. és a CIG Pannónia összefonódás-bejelentésével kapcsolatban, miután a Keszthelyi Erik és Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő alkuszcég közölte, hogy 33% fölé emelné részesedését a biztosítóban. Az MNB először a biztosítási törvény szerint vizsgálja meg a minősített befolyásszerzést, utána következhet a tőkepiaci engedélyezési eljárás.

Június 18-ai hír, hogy benyújtották a Magyar Nemzeti Bankhoz felügyeleti jóváhagyásra a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kötelező nyilvános vételi ajánlatát a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeire. A vételi ajánlatot azért teszik, mert a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. tulajdonosi részesedése a CIG-ben elérte a 32,9 százalékot, de a kft. meg kívánja haladni a 33 százalékot. Ez utóbbi feltétele a nyilvános ajánlattétel. A CIG papírjainak 3 havi súlyozott átlagára 326,5378 forint volt, míg az egy részvényre jutó saját tőke 147,21 forintot tett ki. A törvény szerint az ajánlati árnak e két összeg magasabbikát meg kell haladnia, így határozták meg a 327 forintos ajánlati árat.

A CIG Pannónia most közölte, hogy a Hungarikum mai tájékoztatása értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a CIG Pannónia felett (közvetlen egyedüli irányításszerzésével) megvalósuló összefonódással kapcsolatban hatósági bizonyítványával igazolta, hogy

AZ ÖSSZEFONÓDÁS-BEJELENTÉS ALAPJÁN VIZSGÁLAT (VERSENYFELÜGYELETI ELJÁRÁS) ELRENDELÉSÉRE OKOT ADÓ KÖRÜLMÉNY NEM ÁLL FENN.

A nyilvános vételi ajánlat jóváhagyásáról szóló tőkepiaci engedélyezési eljárás jelenleg is folyamatban van az MNB-nél, azonban egyelőre felfüggesztés alatt áll. Ennek oka, hogy időközben a biztosítási törvény szerinti minősített befolyás engedélyezés is elkezdődött a felügyeletnél. A CIG Pannónia friss közleménye szerint a felügyelet a biztosítási törvény szerinti minősített befolyása megszerzésének, illetve növelésének engedélyezését a tőkepiaci engedélyezési eljárás előkérdéseként kezeli, ezért a közelmúltban a tőkepiaci engedélyezési eljárás felfüggesztéséről határozott.

Forrás