Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

tul-sok-a-biztositasi-ugynok-ot-even-belul-johet-a-valsag

2019.03.11

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság

A biztosítási szakma szűk többsége nem ért egyet azzal az MNB-s véleménnyel, hogy túl gyenge lenne a verseny a lakásbiztosítások piacán. Kétharmad mondja, hogy 2024 végéig megérkezik az újabb visszaesés a magyar biztosítási piacra. 70% szerint továbbra sem szeretik Magyarországon a biztosítókat, ugyanilyen arányban gondolják, hogy függő és független biztosításközvetítőből is túl sok van a piacon, és azt is, hogy az etikus életbiztosítási koncepció nem befolyásolta érdemben az értékesítési számokat.

Közel 250 fő résztvevővel került megrendezésre március 5-én, kedden a Portfolio Biztosítás 2019 konferenciája a budapesti New York Palace-ban. A közönség ezúttal is mobiltelefonos szavazás segítségével nyilváníthatott véleményt a különböző biztosításpiaci aktualitásokról.

Mint az első szavazásból kiderült, a biztosítási szakma nagyjából ugyanúgy látja társadalmi megítélését, ahogy tavaly: a közönség mindössze 31%-a szavazott igennel arra a kérdésre, szeretik-e az emberek Magyarországon a biztosítókat. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


A magyar biztosítási szektor díjbevétele tavaly a Magyar Nemzeti Bank adatai szerintvalamivel több mint 7%-kal emelkedett, vagyis elmaradt a nominális GDP növekedésétől, de most először meghaladta az 1000 milliárd forintot. Utoljára 2012-ben csökkent a biztosítási szektor díjbevétele, kíváncsiak voltunk, a közönség mikorra prognosztizálja ebből a szempontból a következő válságot. A legtöbben arra szavaztak, hogy 2-3 év múlva ez bekövetkezhet, igaz, csaknem ennyien gondolják azt, hogy 2024 végéig nem lesz visszaesés. Kétharmad azok aránya, akik szerint valamivel több mint öt éven belül ez bekövetkezik. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


A szabályozás jelenleg is alapjaiban határozza meg a szektor növekedési lehetőségeit. A Magyar Nemzeti Bank ezzel kapcsolatos egyik legfontosabb terve jelenleg egyfajta minősített fogyasztóbarát lakásbiztosítás bevezetése a hasonló lakáshitelek mintájára, amely javítaná szerintük a fogyasztók érdekeinek érvényesülését és fokozná a biztosítók közötti versenyt. A közönség mindössze 46%-a értett egyet azonban azzal a megállapítással, hogy túl gyenge a verseny a magyar lakásbiztosítási piacon. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


Kiemelt téma volt az öngondoskodási piac és az egészségbiztosítási piac jövője is konferenciánkon, utóbbi egyik aktualitását a munkáltatói adókedvezmények idén év eleji megszüntetése adta. A magyar lakosság egészségbiztosítási penetrációja meglehetősen alacsony, ráadásul az egészségbiztosítások több mint 90%-a vállalat által kötött szerződés. A Biztosítás 2019 konferencia résztvevői esetében persze jóval magasabb a penetráció, mint országosan: 53%-nak van egészségbiztosítása azok közül, akik beültek az egészségbiztosításokról szóló panelbeszélgetésre. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


Úgy tűnik, a biztosítási piac szereplői körében is nagyobb, több mint kétharmad azonban azok aránya, akik egy egészségpénztár tagjai. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


Az említett adóváltozás idén jelentős befolyással lehet az évi csaknem 20 milliárd forintos díjbevételű hazai magán-egészségbiztosítási szektor növekedésére. Résztvevőink 43%-a azonban egyáltalán nem számít arra, hogy a negatív hatás nagyobb lehetne a piac természetes bővülésénél. 32% számít arra, hogy idén és jövőre is csökkenhet az adóváltozás miatt az egészségbiztosítási díjbevétel, 20% azonban azt mondja (vélhetően azért, mert a vállatok egyelőre nem bontják fel nagy tömegben hatályos szerződéseiket), hogy csak jövőre várható díjbevétel-visszaesés. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


A klímaváltozással és az értékesítői, közvetítői piac helyzetével, jövőjével is külön szekcióban foglalkoztunk a konferencián, közönségszavazásra ez utóbbiban került sor. Mint kiderült, a résztvevők relatív többsége, 49%-a úgy látja, függő és független közvetítőből is túl sok működik a piacon - viszonylag sokan értettek egyet azzal valamilyen formában, hogy a biztosítási közvetítők létszáma a szektor jelenlegi méretéhez képest túl magas. Úgy tűnik tehát, sem az etikus életbiztosítási koncepció, sem az egyéb, pl. EU-s szabályozok nem rostálták meg eléggé a közvetítői piacot. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


A közvetítői szektor eközben gőzerővel keresi a több lábon állás lehetőségeit, az értékesítési szekcióban részt vevők 70%-a szerint szerint ez a hosszú távú siker záloga. Mindössze 18% gondolta úgy, hogy a közvetítők megengedhetik maguknak, hogy "maradjanak a kaptafánál." 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


Az életbiztosítási közvetítők életének egyik meghatározó szabályozási változása az MNB rendkívül átfogó etikus életbiztosítási koncepciójának több mint két évvel ezelőtti implementációja volt. Ehhez képest a résztvevők 70%-a úgy látta, az etikus életbiztosítási szabályozás saját tapasztalatai szerint sem az újonnan értékesített szerződések darabszámára, sem az átlagdíjára nem hatott jelentősen. Elsősorban a termékpaletta változott, a piaci hatások ehhez képest mérsékeltek voltak. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság


Ahogy a szekcióban szó volt róla, a 2000-es évek élet oldalon a többes ügynökök, nem-élet oldalon pedig az online alkuszok évtizede volt. A 2010-es években felértékelődött a banki csatorna és a biztosítók saját, függő hálózata, és egyre nagyobb teret nyer a biztosítói online értékesítés is. Érdekes volt ezért utolsó kérdésünk, amely arra vonatkozott, vajon a 2020-as évek mely közvetítői csatornáról fognak szólni. A legtöbben úgy vélték a közönségszavazás során, hogy a technológiai cégek ma még Magyarországon e téren nem túl aktív platformjai lesznek a közvetítői piac egyre jobban meghatározó szereplői a következő évtizedben. 

Túl sok a biztosítási ügynök, öt éven belül jöhet a válság

Forrás