Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

komoly-veszelyt-jelent-a-hazai-kisvallalkozasoknak-ha-kulcsemberuk-kiesik-a-munkabol-azenpenzem-hu-cikk

2021.08.05

Komoly veszélyt jelent a hazai kisvállalkozásoknak, ha kulcsemberük kiesik a munkából - azenpenzem.hu cikk

A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Az OTP Bank és a Groupama Biztosító közös kutatása szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene. A KSH adatai szerint a mikrovállalkozások a magyar vállalkozások 94 százalékát teszik ki, a kisvállalkozások pedig 4 százalékát, így ez a szektor meghatározó szereppel bír hazánkban. A vállalkozások foglalkoztatottainak csaknem fele dolgozik ezeknél a cégeknél. Az OTP Bank és a Groupama Biztosító kutatása rávilágít arra, hogy egy kulcsember kiesése mekkora gondot okozna ezeknek a vállalkozásoknak.

A működés szempontjából legfontosabb munkavállalók ideiglenes távolmaradása minden ötödik válaszadó szerint komoly, akár megoldhatatlan nehézséget jelentene, míg tartós kiesésük a megkérdezettek harmadánál okozna problémát. A legnagyobb kihívást, 10-ből 4 esetben a hatékonyság fenntartása jelentené, emellett az alaptevékenységben is komoly gondok mutatkoznának a megkérdezett vállalkozásoknál. Emellett a dolgozók irányításában is súlyos zavarok támadnának.

Az OTP Bank erre az ügyféligényre reagálva a vállalkozói számlavezetés és hitelszolgáltatás mellett július végétől újfajta biztosítási védelmet is kínál a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak. A Vállalkozói Védelmező személybiztosítás azokban az esetekben jelent könnyen elérhető megoldást, ha a vállalkozás kulcsemberét baleset érné, súlyos sérülést szenvedne, vagy betegség miatt esne ki a munkából. A biztosítás természetesen nem pótolhatja a döntéshozót vagy a nélkülözhetetlen munkatársat, ám anyagilag segítheti a biztosítottat és a családját a kritikus időszak áthidalásában, a kieső bevétel pótlását vagy a sürgető kötelezettségek teljesítését.

Abban az esetben, ha egy mikro- és kisvállalkozás átmenetileg elveszíti meghatározó embereit, veszélybe kerülhet a cég mindennapi működése, hosszabb távon a stabilitása – hangsúlyozta Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője. Ezért tartja fontosnak, hogy az OTP mikro- és kisvállalkozói ügyfelei számára elérhetővé vált egy kifejezetten az ő igényeikhez igazított személybiztosítási konstrukció. Egy vállalkozás több munkatársára, vezetőjére is igénybe veheti ezt a lehetőséget, és minden biztosítottra kiválaszthatja a munkakörével járó kockázatoknak megfelelő csomagot.

A Vállalkozói Védelmező személybiztosítás számos váratlan helyzetben nyújthat támogatást a biztosított és a családja részére, hiszen már egy csonttörés is okozhat hetekig tartó nehézséget, de a biztosítási csomag további balesetek és sérülések esetén is fedezetet nyújt – hívta fel a figyelmet Gönczi Erika, a Groupama Biztosító bankbiztosítási főosztályvezetője. A kulcsemberekre szabott biztosítási szerződés akár egészségi kockázatelbírálás nélkül is megköthető, az előzménybetegségek kizárása mellett. Kiemelten fontos, hogy a biztosítási díjat a cégek költségként leírhatják adójukból, és kényelmesen rendezhetik a vállalkozói számlájukról.

Forrás