Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

minimalisan-emelkedett-a-kotelezo-dija-vilaggazdasag-cikk

2021.08.05

Minimálisan emelkedett a kötelező díja - Világgazdaság cikk

A személygépkocsik átlagos kgfb-díja 1,6 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért 48 ezer forintos szintet.

Az idei első félévben az összes új személygépkocsi kgfb-szerződés 60 százalékát az Allianz, a K&H és az Union biztosítóknál kötötték, tavaly óta az erős piaci versenynek köszönhetően befagytak az átlagdíjak:

az idei első félévben 48 800 forint közelében alakult a személygépkocsik átlagos kgfb-díja, ami mindössze 1,6 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért 48 ezer forintos szintet

– mondta a VG-nek Marschalek Péter, a Netrisk Magyarország kereskedelmi területekért felelős ügyvezető igazgatója.

Miután a tavalyinál 16 százalékkal több új személygépkocsit adtak el az első félévben, megemelkedett az azonnali biztosításkötések száma, ezért az évfordulós szerződések aránya a tavaly első félévben mért 55-ről kis mértékben, 52 százalékra csökkent.

Az évfordulós szerződések átlagdíja 41 ezer forint közelében mozgott, míg az azonnali szerződéseké 57 ezer forint körül alakult. A közel 40 százalékos eltérés oka az, hogy az évfordulós váltók között jóval több a B10 bónuszbesorolással rendelkező autós, emellett a gépjárművek új tulajdonosai gyakran nem élnek a díj-összehasonlítás lehetőségével mert a kereskedőnél felkínált kgfb-szerződést kötik meg. Ráadásul az új autók azonnali díjai eleve magasabbak az autó felszereltsége és értéke miatt. Az évközi évfordulós váltással élő ügyfelek aránya relatíve alacsony, az előző évekhez hasonlóan 10 százalék alatt maradt – tette hozzá Marschalek Péter.

Tavaly óta nem változtak a díjfizetési preferenciák: a legtöbben, a szerződők 64 százaléka egy összegben fizeti a biztosítást, 28 százalékuk a negyedéves fizetést választja. Csekkel 35 százalék, utalással és bankkártyával 62 százalék fizet, a többi 3 százalék inkasszó. A különböző kedvezmények, mint az éves díjfizetés, az elektronikus díjfizetés, az e-kommunikáció, a szezonális gumihasználat akár 30-40 százalékkal is lenyomhatják az árat.

A kgfb átlagdíja az Aegonnál az első félévben még kismértékben csökkent is – nyilatkozta lapunknak Busa Zoltán, a kgfb piacon 9,3 százalékos részesedésű biztosító gépjármű és szállítmánybiztosítási üzletágvezetője. A biztosító árazásában nincs különbség a hagyományos és villanyautók díjai között. A kgfb mellé casco biztosítást jelentősen többen kötnek az Aegonnál az új járművek esetében. Ráadásul folyamatosan nő az igény az egyéb kiegészítő biztosítások, például a gépjármű vételár biztosítások iránt – mondta a VG-nek Kovács Gábor, a Colonnade biztosító fióktelep vezetője. Míg a casco biztosítás egy lopás vagy totálkár esetén csak a gépjármű aktuális káridőponti forgalmi értékig vállal kockázatot, a gépjármű vételár biztosítással az esetleges káreseménykor felmerülő költségek minimálisra, akár nullára csökkenthetők lopás, totálkár és természeti katasztrófa esetén. A Colonnade biztosítónál a GAP vételár biztosítási kötvények száma az utóbbi tíz évben tízszeresére nőtt, a tulajdonosok alacsonyabb és magasabb vételárú gépjárművekre egyaránt vásárolnak védelmet – derül ki a Colonnade Biztosító portfólió elemzéséből.

Forrás