Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

jovahagyta-brusszel-az-aegon-eladasat-a-vig-nek-megse-kerul-magyar-kezbe-a-biztosito-portfolio-cikk

2021.08.16

Jóváhagyta Brüsszel az Aegon eladását a VIG-nek - mégse kerül magyar kézbe a biztosító? - Portfolio cikk

Megkapta a versenyjogi engedélyt az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) az Európai Bizottságtól a holland Aegon közép- és kelet-európai érdekeltségeinek megvásárlásához, és a magyar Pénzügyminisztériummal is „konstruktív tárgyalásokat” folytat erről annak ellenére, hogy április óta a Belügymininsztérium blokkolja a tranzakciót – számolt be a Reuters.

A hírügynökség idézi az osztrák VIG pénteki közleményét, amely szerint versenyjogi engedélyt kaptak az Európai Bizottságtól az Aegon romániai, törökországi, magyarországi és lengyelországi tevékenységének megvásárlására.

A TRANZAKCIÓ VÉGREHAJTÁSÁT AZONBAN TOVÁBBRA IS AKADÁLYOZZA A BELÜGYMINISZTÉRIUM ÁPRILIS ELEJI DÖNTÉSE,

amellyel megtiltotta, hogy az Aegon Magyarország külföldi tulajdonba kerüljön – emlékeztet a VIG közleménye.

A szükséges szabályozói és versenyjogi engedélyek beszerzése viszont továbbra is zajlik – hangsúlyozta a VIG, hozzátéve: a török versenyjogi hatóság engedélyét már megszerezték.

„Az Európai Bizottság pozitív döntése fontos lépés, és a versenyjog szerinti jóváhagyást a további együttműködés pozitív jelének tekintjük.

Konstruktív párbeszédben vagyunk még a magyar Pénzügymininsztériummal, hogy tisztázzuk az akvizíció pozitív zárásának lehetőségeit”

– fogalmazott a VIG közleményében Elisabeth Stadler, a VIG vezérigazgatója (Portfolio-fordítás).

A VIG és az Aegon 2020 novemberében kötött szerződést arról, hogy az osztrák biztosítócsoport megvásárolja a holland biztosítócsoport közép- és kelet-európai érdekeltségeit 830 millió eurórért. A felvásárlandó cégek összesen 4,5 millió ügyféllel, 600 millió eurós éves díjbevétellel és 5 milliárd euró körüli kezelt nyugdíjvagyonnal rendelkeznek.

A Seeking Alpha leirata szerint Lard Friese, az Aegon vezérigazgatója a társaság tegnapi eredményértékelő konferenciahívásán elmondta: sikerült mostanáig teljesíteni 2023-ra kitűzött 400 millió eurós költségcsökkentési tervük több mint felét. Ennek kapcsán megemlítette: tovább dolgoznak a Vienna Insurance Grouppal az Aegon közép- és kelet-európai érdekeltségeinek értékesítésén.

A VIG konstruktív tárgyalásokat folytat a magyar állammal, és jelezte: biztosak abban, hogy az ügy rövid távon megoldódik

– fogalmazott.


Forrás