Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

nagy-uzlet-van-keszuloben-magyar-ingatlanmagnas-szallhat-be-a-hazai-auchanba-portfolio-cikk

2021.09.02

Nagy üzlet van készülőben: magyar ingatlanmágnás szállhat be a hazai Auchanba - Portfolio cikk

Komoly üzlet van kibontakozóban a hazai kiskereskedelmi piacon, ami az ingatlanpiaci szereplők szemével is izgalmas. A Jellinek Dániel érdekeltségében álló Indotek Csoport ugyanis stratégiai partnerségi tárgyalásokat folytat az Auchan kiskereskedelmi láncait üzemeltető magyarországi holdinggal.  Ennek lényege, hogy az Indotek kisebbségi tulajdonrészt szerezhet a hálózatban. Bár a folyamatban lévő ügylet részletei és így a tulajdoni részarány (ezáltal a vételár) nem ismert, ezzel egy vadonatúj hazai szereplő léphet a kiskereskedelmi piac ezen szegmensébe, melynek kapcsán a magyar gazdaságpolitika rendszeresen kifejezi szándékát, hogy stratégiai ágazatként itt is többségi magyar tulajdont látna szívesen.
A célvállalat, jelen esetben az Auchan ugyanakkor érdekes fejlemény az eddigi piaci hírek fényében. A bejelentés kapcsán nem lehet nem észrevenni, hogy a magyar ingatlanpiaci csoport portfóliójában rengeteg kereskedelmi ingatlan és pláza van, ahol megjelenhet az Auchan és a kiskereskedelmi láncnak itt van még tere a bővülésre, ha lépést akar tartani a piaccal, amely az elmúlt években erőteljesebb növekedést tudott felmutatni összességében, mint az Auchan. Cikkünkben azt is bemutatjuk, milyen értéket képviselhetett az ügylet.

A bejelentés

Az ELO (Auchan Csoport Holdingja) kizárólagos tárgyalásokat kezdett az Indotek Csoporttal az ELO magyar leányvállalataival (Auchan Retail Magyarország és Ceetrus Magyarország) történő stratégiai partnerség témájában azzal a céllal, hogy a felek kihasználva az egymás közötti szinergiákat, továbberősítsék hosszú távú gazdasági pozíciójukat a hazai piacon - olvasható a két cég közös közleményében.

A tájékoztatás emlékeztet arra, hogy "a két vállalatcsoport között évek óta szoros üzleti kapcsolat áll fenn, miután az Auchan áruházai közül több is az Indotek Grouphoz tartozó bevásárlóközpontokban található". 

A jelentős online és offline kiskereskedelmi szakértelemmel, valamint beszerzési és logisztikai kompetenciával rendelkező

Auchan Retail Magyarország számára egy kiemelkedő ingatlanpiaci ismerettel rendelkező és a logisztikai piacon is jelen lévő kisebbségi befektetői partner további fejlődési lehetőséget jelenthet

- áll a közleményben.

Vagyis a bejelentés lényege, hogy

A JELLINEK DÁNIEL TULAJDONÁBAN ÁLLÓ INDOTEK VÁRHATÓAN - HA AZ ÜZLETET NYÉLBE ÜTIK ÉS A GVH IS ÁLDÁSÁT ADJA - KISEBBSÉGI TULAJDONOSA LESZ A HAZAI AUCHAN KISKERESKEDELMI LÁNCOKAT MŰKÖDTETŐ HOLDINGNAK.

"Az Indotek számára pedig az együttműködés létrejöttével stratégiájának fontos eleme, a diverzifikáltság újabb szintje valósulhat meg" - teszik hozzá a felek. Kitérnek arra is, hogy "a stratégiai megállapodás megvalósulásához a magyar Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges".

Egybeesik a kormányzati szándékkal, de meglepő is egyben

Az elmúlt években rendszeresen előkerült a hazai tulajdon erősítése, amikor a magyarországi kiskereskedelem ügye került szóba. Évekkel ezelőtt kinyilvánította ezt a szándékot Orbán Viktor miniszterelnök, legutóbb pedig Lázár János kormánypárti politikus, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter érvelt a magyar tulajdon mellett többször is. Az Agrárszektor konferenciáján egyenesen azt jelentette ki, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Szerinte ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem.

A kiskereskedelmi szektorra és azon belül is az élelmiszerkereskedelemre tehát a legújabb jelek szerint is a kormány stratégiai üzletágként tekint, ellátásbiztonsági okok miatt is.

Volt olyan időszak, amikor rendszeresen a Tesco neve merült fel, amikor egy külföldi tulajdonos kivonulására és a magyar tulajdon növelésére spekuláltak a piacon, ennek fényében most meglepő, hogy az Auchan kerülhet részben magyar tulajdonba.

Mit tud az Auchan a magyar kiskerpiacon?

A legutóbbi, 2020-as forgalmi adatok alapján összeállított kiskereskedelmi rangsorban az Auchan a hetedik helyen szerepelt. Ugyanígy a 7. helyen állt a 2017-es, 2018-as és 2019-es számai alapján is. Vagyis az elmúlt években kiszámíthatóan stabil pozíciót foglalt el a nagy láncok között a jelenleg 24 egységgel működő kisker hálózat.

A francia tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalatcsoport itthon az elmúlt 10 évben átlagosan 4,6%-kal tudta növelni árbevételét, ami a hat legnagyobb szereplő közül a második legalacsonyabb, ennél visszafogottabb növekedés csak a Tescónál volt (gyakorlatilag 0,1%-os stagnálás). Visszatekintve pedig elmondhatjuk, hogy 2006 óta inkább a piacon látott bővülési ütemnél alacsonyabb mértékben tudta növelni évről évre az árbevételét. Ez alól kivételt képez a 2012-es és 2013-as, valamint a 2019-es év. Ennek nyomán az Auchan piaci részesedése (a hat legnagyobb lánc összesített árbevételéhez viszonyítva) fokozatosan zsugorodott az elmúlt 15 évben: 19,25%-ról már 12,5%-ra.

2020-ban 7%-kal 356 milliárd forintra növelte árbevételét a társaság és ehhez rekord profit társult: az adózott eredmény soron 6,6 milliárd forintot mutatott ki. 2015 óta sorozatban már a 6. éve volt, amit pozitív eredménnyel zárt a kiskerlánc, az ezt megelőző 9 évben rendre veszteséges volt a működése. Csak érdekességképp jegyezzük meg, hogy 2015 különleges év volt a nemzetközi kiskerláncok működésében, ugyanis a 6 vezető lánc közül 4-ben egy csapásra váltott pozitívba az adózott eredménye a korábbi évek folyamatos veszteséges működése után. Ez minden bizonnyal nem független a kormány által 2014-ben beterjesztett és parlament által elfogadott törvénytől, amely kimondta: 2018-tól nem értékesíthet napi fogyasztási cikket az a kiskercég, amelyik a megelőző két évben veszteséges volt.

Mennyit ér a hazai Auchan-lánc?

Az egyik legfontosabb kérdés a folyamatban lévő tranzakció kapcsán, annak értéke. Ennek megbecslésére első körben a vállalat értékét érdemes megbecsülni. Ehhez a tőzsdén forgó, a szektorban működő vállalatok (például Metro, Tesco, Carrefour) mutatóiból számítottunk medián szorzókat (P/E és EV/EBITDA), valamint felhasználtuk az Auchan 2020-as üzleti számait: 6,63 milliárd forintos adózott eredmény, 14,5 milliárd forintos EBIDTA.

Számításaink szerint

  • medián P/E szorzóval számítva (valamint a szorzóban alkalmazunk egy 15%-os diszkontot a térségi adottságok miatt) az Auchan magyarországi operációjára 97,2 milliárd forintos cégérték adódik.
  • medián EV/EBITDA szorzóval számítva az ügyletet (itt is alkalmazva az említett diszkontokat), akkor a teljes magyar operáció értéke 84,3 milliárd forint.

Ahogy fentebb rámutattunk a folyamatban lévő ügyletről szóló szerda esti közlemény nem részletezi, hogy pontosan hány százalékos kisebbségi tulajdont szerzett az Indotek Csoport, így az is nehezen becsülhető, hogy a tranzakció mekkora értékkel bír, de arányosíthatjuk a feltételezett százalékos tulajdonrészt a 85-97 milliárd forinthoz. Érdemes egy további 10%-os diszkontot figyelembe venni az ügylet árazása során, mivel kisebbségi tulajdonrészről beszélünk. Különböző kisebbségi tulajdonosi arányokat feltételezve (és a vállalatérték fent jelzett sávjából kiindulva, a diszkontokat figyelembevéve) 23-40 milliárd forintos vételár körvonalazódik számításaink szerint.

Forrás