Rendszerüzenet
Mi tudjuk hová tartunk!

Mi tudjuk hová tartunk!

Határozott céljaink, tudatos elképzeléseink vannak a jövőt illetően, s reményeink szerint együtt, közösen olyan erőket mozgathatunk meg, melyre külön-külön képtelenek lennénk.

matolcsy-a-magyar-kozeposztaly-megkezdte-az-atallast-az-egeszseges-eletmodra-hvg-cikk

2021.09.14

Matolcsy: A magyar középosztály megkezdte az átállást az egészséges életmódra - HVG cikk

A jegybankelnök szerint a járványnak köszönhető, hogy az egészségügyi rendszer régóta esedékes fordulata egyszerre indult meg az állami és a magánszektorban.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól írt értekezést Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kormányközeli Magyar Nemzetbe hétfőn. A jegybankelnök összeszedte a pandémia azon következményeit, amik szerinte átformálták az életet.

Matolcsy úgy gondolja, hogy az egyik hatása a járványnak, hogy a biztos munka és munkahely újból döntő értékké vált (sőt, a legfontosabbá), illetve a pénzügyi biztonság is. Utóbbi szerinte kihat a családi és szűkebb baráti kapcsolatokra is, amelyek kisegíthetnek a bajban, különösen a pénzügyi megingások idején.

A jegybankelnök szerint megerősödött a saját, biztonságos otthon értéke, ez pedig felértékeli a kertes családi házakat. A középosztályban a biztonságos pénzügyi befektetések jelentősége tovább nőtt – írja.

Arra is rámutat írásában, hogy felértékelődött a jobb minőségű magánegészségügyi szolgáltatás, dinamikusan nőtt a magánszolgáltatók kínálata és kereslete. Szerinte az egészségügyi rendszer régóta esedékes fordulata egyszerre indult meg az állami és a magánszektorban. Azt is kijelentette, hogy „egészségügyi állapotot döntően meghatározó túlzott testsúly, a függőségek és az elavult táplálkozási szokások a fiatal és jól képzett nemzedékeknél tiltólistára kerültek. A magyar középosztály megkezdte az átállást az egészséges életmódra.”

Szintén a járvány hatásai közé sorolja a jegybankelnök, hogy a digitális átállás hatalmas lendületet vett, „az online oktatás, az online kereskedelem, az online ügyintézés, az online üzleti tárgyalás, az online egészségügyi szolgáltatás annyit fejlődtek egy év alatt, mint amire 2030-ig számíthattunk”. A gazdasági hatások közé sorolja, hogy a tech-cégek felértékelődnek, az autóiparban felgyorsult az elektromos-járművekre való átállás és a mesterséges intelligencia (AI) még gyorsabban épül be az üzleti életbe.

Matolcsy György szerint az is kiderült a pandémia alatt, hogy az eddigi működésünk az élet egy sor meghatározó területén hosszú távon már nem fenntartható. A klímaváltozás területére is jellemző ez, ezért felgyorsul a megújuló energiák, különösen a napenergia hasznosítása és az átállás a fosszilis korszakról a posztfosszilis korra.